Hispaania reageerib valuliselt Kataloonia iseseisvuspüüdele

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

16. september 2013 kell 18:15



Eelmisel kolmapäeval moodustasid katalaanid iseseisvuse toetuseks 400 kilomeetri pikkuse inimketi, milles osales enam kui 1,4 miljonit inimest. Hispaaniast eralduda sooviv Kataloonia plaanib korraldada järgmisel aastal referendumi, kuid Hispaania on sellele tugevalt vastu, sest piirkond on teistest jõukam. Arvamusuuringute kohaselt toetab iseseisvumist umbes pool Kataloonia 7,5 miljonist elanikust.

 

Euroopa Liidu konkurentsivolinik Joaquín Almunia hoiatas esmaspäeval, et Hispaaniast lahkulöömise korral jääb Kataloonia EL-ist välja. Barcelonas visiidil viibiv hispaanlane Almunia tunnistas, et Euroopa Komisjon on majanduslikult arenenud regiooni iseseisvuspüüdluste pärast mures. Volinik rõhutas, et kui EL-i liikmesriigi üks osa ülejäänud riigist lahku lööb, siis ei kuulu ta enam euroblokki.

 

Hispaania kutsus vaibale Leedu suursaadiku

Hispaania välisministeerium kutsus seoses Leedu peaministri Algirdas Butkevičiuse Katalooniat puudutanud avaldusega välja Leedu suursaadiku Madridis, teatas Leedu välisministeerium esmaspäeval.

Butkevičius ütles hiljutises usutluses Kataloonia ajakirjandusele, et Balti kett, millega Baltimaad protestisid 1989. aastal nõukogude okupatsiooni vastu, inspireeris katalaane, kes moodustasid eelmisel nädalal samuti inimketi iseseisvuse nõudmiseks. “Mul on väga hea meel, et Leedu eeskuju inspireerib inimesi ka mujal,” ütles Butkevičius. “Usun, et iga maa peab järgima oma põhimõtteid või seadusi, ning leian, et iga maa peab selle tee ise valima. Minu arvates on rahumeelne viis solidaarsuse näitamiseks ja oma arvamuse väljaütlemiseks igati teretulnud.”

Hispaania valitsus on tauninud ka Läti peaministri Valdis Dombrovskise toetusavaldust katalaanide iseseisvuspüüdlustele ning kutsus eelmisel nädalal välja Läti suursaadiku Madridis.

 

 

 

Allikad: BNS, Reuters

Foto: mercopress.com

 

Toimetas Maarja Aljas

 



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt