Kriitiline raport: sõda uimastikaubandusega on kaotatud

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

1. oktoober 2013 kell 15:01



Ebaseaduslikult levitatavad narkootikumid on praegu maailmas odavamad ja puhtamad kui 20 aastat tagasi, kinnitatakse narkopoliitika rahvusvahelise uurimiskeskuse (ICSDP) väga kriitilises ettekandes. Selle autorite sõnul räägid nende avaldatud dokument faktiliselt sellest, et sõda uimastikaubandusega on kaotatud, vahendab ERR.

 

Ajakirjas British Medical Journal Open avaldatud ettekanne võtab kokku seitsmelt ravivahendite kasutamise rahvusvahelise kontrolli süsteemilt saadud andmed. Üle kümne aasta on need süsteemid jälginud informatsiooni marihuaana, kokaiini ja opiaatide hinna ja puhtuse kohta.

Saadud andmete kohaselt on narkootikumide jaehind 20 aastaga (ajavahemikus 1990-2010) langenud, samal ajal, kui nende puhtus ja toime efektiivsus on oluliselt suurenenud. Näiteks on Euroopas opiaatide ja kokaiini keskmine hind selle aja jooksul alanenud vastavalt 74% ja 51%.

Raporti autorid järeldavadki, et ülemaailmset keelatud narkootikumide varu pole viimase kahe aastakümnega vähendada suudetud. Kui arvestada seda, et uimastid on nüüd ka puhtamad, võib öelda, et opiaatide ja kanepi varud on isegi oluliselt suurenenud. Seetõttu võib globaalse uimastite vastu peetava sõja läbikukkunuks lugeda, sest vaevalt ka edasised püüded narkoturgu kontrolli alla saada edukamaks osutuksid.

Teadlaste arvates tuleks narkootikumide tarbimist vaadelda kui tervishoiu-, mitte aga kui kriminaalõiguse probleemi.

 

 

Allikad: ERR, BMJ

Foto: rawstory.com

 

Toimetas Maarja Aljas

 



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt