Video: neile, kes otsivad lootust

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

9. oktoober 2013 kell 20:18



Ettevõtja ja keskkonnaaktivist Paul Hawken pidas maailma jätkusuutlikkust ja õiglasemat ühiskonda propageeriva kollektiivse pärandi instituudi Bioneers* konverentsil kõne oma raamatust alguse saanud maailma ühest suurimast liikumisest, mis hõlmab sadu tuhandeid rahvaalgatusi ja -ühendusi ning on võtnud oma südameasjaks sotsiaalse õigluse ja jätkusuutliku keskkonnaga seotud küsimused. Telegrami kolumnist Erki Kaikkonen sai sellest videost inspiratsiooni ja jagab teiega oma mõtteid, kuidas hoida endas elus lootust paremale ja õiglasemale maailmale.

 

USA ajakirjanik Chris Hedges on öelnud: “Me elame ühiskonnas, kus arstid hävitavad tervist. Juristid hävitavad õiglust. Ülikoolid hävitavad teadmisi. Valitsus hävitab vabadust. Meedia hävitab informatsiooni. Religioon hävitab moraali. Pangad hävitavad majandust.“ Ühed arvavad, et see on usu küsimus, teiste jaoks on see meie igapäevane reaalsus.

See, mis osa inimeste jaoks on muinasjutt, on teiste jaoks ärevust tekitav reaalsus. Ideaalis peaks riik kaitsma inimesi, seisma nende heaolu eest ja reguleerima korporatsioonide tegevust, mitte aga kaitsma korporatsioone ning reguleerima ja piirama inimeste elu.

Mina hakkan juba vaikselt kohanema selle planetaarse konnatiigiga, kuhu olen sattunud 36 aastat tagasi oma inimkogemuse kingitust läbi elama. On võtnud aega, et leppida selle valedest ja illusioonidest kubiseva maailmaga ja mõista, et see ongi meie normaalsus – kultuuriline ja sotsiaalne normaalsus, kus paljud retoorikas oluliseks peetavad väärtused, nagu näiteks inimõigused, õiglus, vabadus, võrdsus, koostöö ja jätkukestev toimimine inimliigi kollektiivse tulemina ongi vaid retoorikaks jäänud.

Kuidas aga siiski leida rahu selle kõige sees, samas mitte jäädes ükskõikseks, teades, et aastas on kaks päeva – eile ja homme –, mil me midagi teha ei saa selle nimel, et kunagi võiksime elada planeedil, kus meie ideaalid elust ja õnnest meie ühise kogemusena ka teostuvad? Kogemusena, kus igaüks meist on orienteeritud sellele, et teistel oleks hea ja me võime üksteist usaldada. Muidugi säilivad meie vabadusest eksida tulenevad õppetunnid, kuid nende hind ei ole enam nii kõrge kui praegusel ajal, kus inimtegevuse tõttu on tugeva surve all nii inimliigi esindajad ise kui ka kogu elu planeedil Maa. Seda on nimetatud tinglikult ka antropomorfseks ajastuks ehk inimliigi dominantse mõju ajastuks planeedi ajaloos.

Seega, vaid täna saan ma midagi teha. Vahel on see mõne hääletaja pealevõtmine, vahel kallimale lillede ostmine, vahel nõudepesemine, vahel kellelegi millegi võimaldamine, mida ta väga vajab… Vahel lihtsalt kellegi ärakuulamine, aga vahel hoopis oma meelsuse väljendamine, riskides sellega, et on neid, kes pahaks panevad, kuna see õõnestab seda niigi habrast maailmapilti, mis paljude jaoks on siiski veel tõeluseks peetav. Õnneks on alati ka neid, kes saavad sellest jõudu, sest tunnevad nõnda, et nad ei ole üksi.

Lisaks raskemini aktsepteeritavale osale maailmast on olemas ka märksa imelisem osa, mida infot hävitav meedia ei kajasta. Leonardo da Vinci on öelnud: “On olemas kolme tüüpi inimesi: need kes näevad; need, kes näevad, kui neile näidata, ja need, kes ei näe.“ Allpool ongi neile, kes otsivad lootust, üks väärt ülesvõte, mis räägib maailma ühest suurimast liikumisest WiserEarth (Wiser.org).

Hawkeni kõne konverentsil Bioneers lähtubki sellest tema raamatust “Blessed Unrest“ (Õnnistatud rahutus) alguse saanud liikumisest WiserEarth, mis ühendab inimesi üle kogu maailma, kes annavad ühiselt oma panuse õiglasema maailma jaoks.

 

* Kollektiivse pärandi instituut Bioneers on 1990. aastal New Mexicos asutatud mittetulundusühing, mille rajajad on Kenny Ausubel ja Nina Simons. Organisatsiooni missioon on globaalsete sotsiaalsete, kultuuriliste ja keskkonnaga seotud teadmiste tervikuna vaatlemine ja levitamine. Instituut annab oma panuse maakera jätkusuutlikuks arenguks progressiivsete, loodussõbralike vahenditega sõltumatu meedia, sündmuste ja kogukondliku tegevuse kaudu.

Selle aasta 18.–20. oktoobril juba 24. korda toimuval mainekal konverentsil astuvad teiste hulgas üles näitleja ja aktivist Danny Glover, loodusteadlane Janine Benyus, põlisrahvaste õiguste eest võitleja Tom Goldtooth, teadliku tarbimise eestkõneleja Annie Leonard jpt. Vaata lähemalt siit.

 

Vaata Hawkeni kõnet:

 

 

 

Erki Kaikkonen

 

Foto: streeteditors.com

 



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt