Hiina ja Venemaa astuvad samme USA dollari vastu

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

11. detsember 2013 kell 17:37



Hiina Rahvapank tegi teatavaks, et Hiina jaoks ei ole välisvaluuta varude täiendamine enam kasulik. Võib arvata, et oleme tunnistajateks dollaril põhineva rahasüsteemi aeglasele kokkukukkumisele. Kui Hiina, Venemaa, samuti ka Euroopa liit ja UK aktiivselt kaubanduse ja investeeringute osas dollarist mööda vaatama hakkavad, on vaid aja küsimus kui käesolev süsteem laguneb. Huvitaval kombel ei ole aga suuremad Ameerika meediakanalid Hiina teadaannet kajastanud.

 

Hiina on juba aastaid dollareid kokku kuhjanud eesmärgiga dollari väärtust üleval ning jüääni väärtust all hoida. Selle põhjuseks on olnud Hiina toodete madala hinnataseme säilitamine rahvusvahelisel turul. Nüüd teavitas Hiina, et lõpetab USA dollarite varumise. Paljud USA analüütikud on ennustanud, et Hiina võib lõpetada ka USA võla ostmise. Loomulikult oleks see äärmiselt kahjulik USA-le, sest Hiina on olnud kahtlemata üks suurimaid USA võlausaldajaid. Ameerika majandus on sõltuv välismaistest võlausaldajatest ning Hiina käes on hetkel ligi 1,3 triljonit dollarit Ameerika võlga.

2013. aasta kolmandas kvartalis hinnati Hiina välisvaluutareserve keskmiselt 3,66 triljoni dollarini, suurema osa sellest summast moodustas USA dollar. Hiina on üks tugevamaid ülemaailmse kaubavahetuse riike. Kui Hiina otsustab dollarite varumise ning Ameerika võla ostmise lõpetada, on tõenäoline, et ka ülejäänud riigid võivad sarnaselt käituda ning kui Ameerika riigi võlakirjade vastu nõudlus väheneb, tõusevad intressimäärad Ameerikas tohutult.

Yi Gangi, Hiina keskpanga asekuberneri sõnul ei ole välisvaluutareservide kogumine Hiina jaoks enam kasulik. Hiina riiklikud finantsorganid lõpetavad valuutaturul normaalse sekkumise ning laiendavad jüääni igapäevast kauplemisulatust. Hiina seljatas juba septembris USA kui suurima nafta importija. Shanghai Futures Exchange (SHFE) võib tulevased toornafta lepingud määrata juba jüäänides ning kasutada võrdluseks keskmist töötlemata toornafta hinda.

Pettumus dollari suhtes on levinud aga ka juba Hiinast kaugemale. Venemaa riigiduuma saadik, liberaaldemokraatliku partei liige Mihhail Degtjarjov tegi ettepaneku keelustada Venemaal USA dollarite kasutamise. Degtjarjov ennustab, et dollari kokkukukkumine toimub 3-4 aasta jooksul, või umbes aastal 2017. Ettepaneku kohaselt saaksid venelased dollaritest seaduslikult vabaneda kahe aasta jooksul pärast vastava seaduse jõustumist. Pärast seda oleks politseil, maksuametil, tollil, piirivalvel ja migratsiooniametil õigus dollarid konfiskeerida. Euro, Briti naela, jeeni ega jüääni kasutamise lõpetamiseks Venemaal ettepanekut tehtud ei ole.

Degtjarjovi sõnul võimaldaks taoline samm vähendada Venemaa sõltuvust dollarist ning tõsta rubla kaalu. Ta usub, et järgmise viie aasta jooksul peab valitsus hakkama aitama dollareid omavaid venelasi sarnaselt 1990ndatel aastatel investeerimispankurite poolt petetud ja püramiidskeemi ohvriks langenud venelastele. USA jaoks on astutud sammud märgiks sellest, et mitmed faktorid vähendavad pidevalt dollari väärtust.

Austraalia teatas Hiinaga arveldades USA dollarist Hiina jüääni kasuks loobumisest juba aprillis.

 

Allikad: Äripäev, Bitcoin Magazine, Bloomberg, Voice of Russia, CNBC, True Activist, Economic Collapse Blog, Silver Doctors, Russia Today, Postimees, Trumpet

Foto: beforeitsnews.com

 

Toimetas Mariliis Rannama

 



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt