Uuring: kuidas ketamiin aitab depressiooni leevendada

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

12. jaanuar 2014 kell 18:00



Ketamiin on keemiline ühend, millel on organismidele mitmesugune mõju ja mis tekitab ka erinevaid psühhootilisi sümptomeid. Seda kasutatakse meditsiinis ja veterinaarias, aga ka narkootikumina.  Hiljuti avastati, et ketamiinil on ka pikaajaline depressioonivastane mõju patsientidele, kes kannatavad tugeva depressiooni all ning muu ravi ei mõju piisavalt hästi. Jaapanis asuvas Rikeni loodusteaduste instituudis asusid teadlased uurima neid mehhanisme, kuidas ketamiin mõjutab aju ning nende leidudest võivad areneda uued ravivõimalused patsientidele, kelle depressioon ei allu tavapärastele ravimitele.

 

Uurimuse aluseks on eeldus, et ketamiinil on depressiooni leevendavad omadused kiire puhkemisaja ja pikaajalise kestusega depressiooni puhul patsientidele, kes kannatavad ravimitele resistentse tugeva depressiooni all. Nendele patsientidele ei mõjunud tavapärased antidepressandid. Kuigi oli teada, et ketamiinil selline omadus on, ei olnud teada, milliste mehhanismide abil see aju mõjutab.

Rikeni uurijad kasutasid ketamiini mõju uurimiseks reesusmakaakidel positroni emissiooni tomograafiat (PET), mis näitas, et ketamiin suurendas serotoniini neurotransmitterina kasutavate neuronite aktiivsust ajupiirkondades, mis reguleerivad motivatsiooni. Uurijad jõudsid järeldusele, et ketamiini mõju serotoniinile – hea tunde neurotransmitterile – võib selgitada selle antidepressantset mõju inimestele.

Selleks, et mõista paremini ketamiini mõju ajule, viidi läbi PET uuring reesusmakaakidel. Uurimuses loodud 3D-piltide põhjal said uurijad järeldada, et ketamiin kutsub esile serotoniini sidumise suurenemist nendes aju osades, mis on seotud motivatsiooni, käitumise, uimastisõltuvuse ja emotsioonidega, mis on omakorda seotud depressiooniga, töötades antidepressandina.

Ajakirjas Translational Psychiatry avaldatud uurimus aitab tõhusamalt diagnoosida depressiivseid häireid ning välja töötada uusi antidepressante.

 

Uurimust saab lugeda siit.

Loe lisaks depressiooni kohta: Eesti Päevaleht

 

Allikas: Riken

Foto: redorbit.com

 

Toimetas Marlen Laanep

 



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt