Mis vahe on tavalisel šokolaadil ja tooršokolaadil?

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

5. veebruar 2014 kell 16:52



Toorkakao ja sellest valmistatud tooršokolaad on terviseuudiste uus täht, mida kiidetakse kord maailma kõige imelisemaks toiduaineks või kirutakse maapõhja kui narkootilise toimega ergutit. Nagu enamasti selliste teemade puhul, on tõde tõenäoliselt kusagil kahe äärmuse vahel. Mis on toorkakao ning mis eristab seda tavalisest šokolaadist?

 

Toorkakaod saadakse Thebroma cacao (eesti keeles harilik kakaopuu) nime kandva puu viljadest ja nende viljade sees leiduvatest mandlisuurustest kakaoubadest. Arvatakse, et inimesed kasutasid kakaod juba 15 000 – 5000 aastat tagasi. Kesk-Ameerika põlisrahvad hindasid seda vilja kõrgelt ning seda näitab ka põlisrahvaste antud nimi Theobroma, mis tähendab tõlkes jumalate toitu. Kakaoube kasutati sajandeid rahana ning mitmete templite seintelt on leitud graveeringuid kakaoubadest, kus need sümboliseerivad elu ja viljakust. Kakaoubadest valmistati mõru ja vürtsikat jooki, mida pakuti valitsejatele ja pühameestele. Rahana olid kakaooad praeguse Mexico City alal käibel veel 1887. aastal.

Erinevus toorkakao ja tavalise kakao vahel on see, et esimest ei ole tootmisprotsessi käigus kuumutatud üle 40 kraadi, seega on selles säilinud mitmed kuumale tundlikud vitamiinid ja antioksüdandid.

Toorkakaod müüakse tervisetoodete poodides kakaopulbri või kakaoubade tükikeste kujul, samuti on võimalik saada kakaovõid. Enamasti kasutatakse neid tooršokolaadi või teiste magustoitude koostisosadena, kuid kakaoubade tükikesi saab ka niisama krõbistada, kui väsimus peale kipub, ning kakaovõi sobib lisaks toidus kasutamisele ka suurepäraselt nahahoolduseks.

 

Kas toorkakao on tervislik?

Vastuseks on “jah” ja “ei” ning “oleneb olukorrast”. Kakao on ääretult kontsentreeritud, sisaldades üle 1200 erineva keemilise ühendi. Sealhulgas suur hulk antioksüdante ja vajalikke mineraale, kuid ka kofeiini ning teisi potentsiaalselt toksilise toimega stimulante. Antioksüdantide poolest on kakao üks rikkalikumaid toiduaineid, lisaks sisaldab see meie kehale hädavajalikku magneesiumi ja samuti rauda, kroomi, tsinki, väävlit ja vaske. Kakao on hea kiudainete allikas ja kuumutamata kujul sisaldab ka palju E- ja C-vitamiini, samuti suurel hulgal  ajus mõnutunnet tekitavate ainete (dopamiini, serotoniini jmt) eelühendeid.

Ajus looduslikke mõnuaineid serotoniini ja dopamiini tootev omadus koos kofeiini ergutava toimega on see, mille pärast tasub igasugust kakaod tarbida mõõdukalt ja ettevaatlikult. Kakaos sisalduv teobromiin on leebe sõltuvust mitte tekitav stimulant, mis tekitab tarbimisel eufooria sarnast tunnet. Kui sellele kofeiini ja teobromiini segule lisada veel suhkur, siis on tulemuseks potentsiaalselt sõltuvust tekitav segu. Liigsel tarbimisel koormavad stimulandid neerusid ja maksa.

Samuti on oluline teada, et piimatooted vähendavad kakaos sisalduvate antioksüdantide ja mineraalide imendumist, nii et kui tuleb isu kakaojoogi järele, siis tasub seda pigem teha taimse piimaga (näiteks riisi- või mandlipiimaga).

 

Tavaline või tooršokolaad

Tavalise šokolaaditahvli valmistamiseks kasutatakse üksnes mõne kakaooa jagu algset toorainet, ülejäänu moodustab valge suhkur, piimapulber ja transrasvad. Selline töödeldud ning rafineeritud šokolaad pole tervisele kasulik. Mitmed šokolaaditehaste töölised pole kunagi oma elus kakaoube näinudki. See tõik näitab ilmekalt, kui kaugele oleme šokolaadi algupärasest valmistamisest jõudnud. Toorainete töötlemine kõrgel kuumusel (120–130 kraadi) hävitab suurema osa ubade väärtuslikest toitainetest.

Tooršokolaadi valmistatakse üksnes puhastest, looduslikest töötlemata toorainetest madalatel temperatuuridel. Seega säilib šokolaadis enamik väärtuslikke koostisaineid, sh ensüümid, vitamiinid ja taimsed toitained, mis tavapärase kõrge valmistamistemperatuuri ning töötluse käigus hävivad.

Tooršokolaadi nautimine on kahtlemata tervislikum kui ükskõik millise suure kommivabriku toodang. Kui naudid tooršokolaadi mõistlikkuse piires ning püüad oma antioksüdante ja magneesiumi saada ka muudest allikatest, siis on see hea tasakaal maitsenaudingute ja tervise vahel.

 

Allikad: Nourish My Life, Eliksiir, Vegetarian About, VA 2, VA 3, I Quit Sugar, Holistic Help

Artikkel valmis koostöös loodusravipoe-ökoapteegiga Eliksiir.

eliksiir-300x68

 

 

Foto: robinskey.com

 

Toimetas Katrin Suik

 



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt