Kakao põnevad koostisosad ehk šokolaad suurendab naudingut, eufooriat ja avab südamed

8. märts 2019 kell 13:29



Kakao, mida kutsutakse ka “jumalate nektariks”, pärineb Mesoameerikast (Kesk-Ameerika ja Mehhiko). Sealsed põlisrahvad on seda aastatuhandeid kasutanud pühadel tseremooniatel ja šamanistlikel rituaalidel teadlikkuse avardamiseks, eufoorilise seisundi loomiseks, ühendumaks südameenergiaga, ja ravimina. Fermenteeritud kakaost joogi ajalugu ulatub ametlikel andmetel aega 350 eKr, aga tõenäoliselt tarbiti seda aastatuhandeid varemgi. Eestis saab säärast kakaod juua näiteks kakaotseremooniatel, millest üks toimub juba märtsi keskel Adilas. Aga mis aineid see toorkakao siis sisaldab, et ta meie kehale ja meelele nii positiivselt mõjub?

 

Kakao oli tuntud nii asteekide, maiade kui ka teiste hõimude hulgas püha taimena. Asteegid uskusid, et kakao seemned on kingitus südametarkuse jumalalt Quetzacoatlilt; kunagi oli kakao nii väärtuslik, et seda kasutati raha asemel.

Originaalis oli see ääretult kibe ja vedel jook segatud tugevate maitsetaimedega nagu näiteks tšilli, seda joodi suurtes kogustes, et tekitada tugevalt eufooriline seisund. Oma kanguse ja kibeduse tõttu oli jook mitte kõige maitsvam, aga äärmiselt võimas: see oli soojendatud (mitte läbi keedetud), nii et kõik väärtuslikud ained olid selles alles. Meie ei paku oma tseremooniatel mõru jooki, vaid jooki, millesse on segatud pisut soola, tšillit, kaneeli, sidrunheina ja magusaineks mett või vahtrasiirupit. Oleme täheldanud, et pisut magusat ei võta ära kakao mõju. See jook pole liiga magus, aga on eriti maitsev ning selles on endiselt sees kakao kõige väärtuslikumad ained, mis teevad kakaost supertoidu!

 

 

Kakao põnevad koostisosad

Kakao sisaldab naturaalsel kujul üle 300 erineva keemilise ühendi, nende seas ka mõnu- ja õnnetunnet tekitavaid anandamiidi, fenüületüülamiini ja teobromiini – ühendeid, mis tekivad organismis, kui oleme armunud!

Teobromiin, mitte kofeiin! Räägitakse, et kakao sisaldab kofeiini. See ei ole nii, kakao sisaldab hoopis kofeiiniga sarnast alkaloidi teobromiini – ainet, mis on ainuomane ainult kakaole. Theo-broma tähendab Jumalate Toitu ja vallandab korraga suure koguse dopamiini ehk naudinguhormooni. See teeb kakaost võimsa efektiga joogi, mille mõju on tunda kõigile, kui kogus on piisav. Teobromiin tekitab mitu korda vähem sõltuvust kui kofeiin ja see pole šokolaadisõltuvuse põhjuseks. Kui sa sööd iga päev šokolaadi või šokolaadijäätist, oled sa sõltuvuses hoopis suhkrust ja piimast ning kakao maitsest.

FenetülamiinSee on oluline aine, mis kaotab oma mõju kuumutamisel. See on see kemikaal, mida keha tekitab, kui me oleme armunud ja on selle elevust tekitava südame avamise põhjuseks! Lisaks sellele hoiab fenetülamiin meid ärkvel ja selgena, keskendumisvõime ja tähelepanuvõime suurenevad.

Arginiin. Afrodisiaakumi-laadne aminohape, mis aitab ehitada muskleid ja toetab kõikvõimalikke rakkude tervenemist. Aitab kaasa eriti meeste füüsilisele seksuaalsusele.

Anandamiid ehk õndsuse kemikaal. See on neurotransmitter, mida meie aju tekitab siis, kui tunneme end megahästi ja eufooriliselt. Kakaos on ensüümide inhibiitorid, mis aitavad kehal toota rohkem anandamiidi!

MagneesiumÜle poole inimkonnast ja 80% ameeriklastest on pidevalt magneesiumi puuduses. Magneesium neutraliseerib toksiine, vähendab liigset tundlikkust, aitab ehitada tugevaid luid ja hambaid.

RaudRaud on osa hapnikku transportivast hemoglobiinist. See aitab hoida vere puhtana.

KroomAitab hoida veresuhkru taset tasakaalus ja on oluline element maksa puhastamisel.

Lisaks sisaldab kakao veel C-vitamiinioomega-6 rasvhappeidtsinki ja trüptohapaani, mis aitab toota nii serotoniini kui ka melatoniini ja erinevaid antioksüdante.

 

Kakao efekt kehale on südant aktiveeriv: südamerütm tõuseb ja vererõhk langeb

Kakao on tugev afrodisiaakum ehk paneb liikuma energiad ning üldjuhul ka kõige kinnisemad inimesed hakkavad tundma end veidi ülevamalt, automaatselt hakkavad tunded voolama ja tekib soov end väljendada ja midagi üheskoos teha. “Olen näinud paljusid kinniseid mehi imearmsalt avanemas,” kirjeldab tseremoniaalse kakao mõjusid oma silmaga näinud ja ise tundnud maailmarändur, muusia ja kakaotseremooniate korraldaja Tom Valsberg.

“Kõik sinu kehas ja vaimus tundub ülendatud, justkui keegi oleks volüümi nuppu juurde keeranud. Märksõnadeks on enesearmastus, armastus, empaatia, tunnete voolamine, lähedusetunne. Vahel võib olla avanemine nii võimas, et vallanduvad ka alla surutud kurbus ja pinge, mis võib tuua silma pisarad,” lisab Valsberg.

 

Mis vahet on tavalisel kakaopulbril ja tseremoniaalsel kakaopastal?

Kui sa arvad, et tead, milline on kakao mõju, sest oled söönud “Annekest”, “Kalevipoja” šokolaadi, “Komeedi” kommi või “Marsi” või joonud “Oboy” kakaod, sest šokolaad ja kakaopulber koosnevad ju kakaost, siis sa eksid! Kui kakaod hakati tooma Lõuna-Ameerikast Euroopasse, oli see kõrgelt hinnatud afrodisiaakum, mida said lubada endale ainult kõige jõukamad õukondlased. Seda kuni 1875. aastani, kui šokolaadimeister Daniel Peter avastas, et ta võib segada šokolaadi sisse piimapulbrit ja suhkrut, kasutades vaid killukest kallist kakaod, nii et šokolaadi hind vähenes märgatavalt. Sellest hetkest alates muutus šokolaad laiatarbe maiustuseks, mis sisaldab vaid 10–15% kakaod. Isegi kui kakaosisaldus on 70%, on see tavašokolaadides tööstuslikult läbi kuumutatud, mis tähendab, et need head asjad, mida sa kakaost tahad saada oma meeleolu ja energia tõstmiseks, on kaotanud oma mõju. See, mis sind tavalise piimašokolaadi juures nii väga köidab, on hoopis suhkrulaks ja kakao maitse, mitte kakao loomulik mõju sinu kehale, mida väärtustasid maiad ja asteegid.

Seega, jäta meelde, et Kalevi šokolaadi ja tooršokolaadi tahvli vahe on sama suur kui “Oboy” kakaopulbril ja Guatemalast pärit toorkakaopastal. Tooršokolaadis ja kakaopastas on väärtuslikud toitained sees ja aktiivsed, sest need pole veel kuumutamise ja töötlemise teel hävitatud. Sa saad nendest tõepoolest toitaineid, energiat ja jõudu! Aga tavašokolaadist saad sa peamiselt suhkrulaksu, mis tundub hetkeks ülendav, aga kaob ruttu, tekitades iha uue suhkrulaksu järele.

 

50 grammi kakaod ja süda pauguga lahti!

Korralik doos tseremoniaalset kakaod on umbes 50 grammi, kui tegu on kõrge kvaliteediga Guatemala kakaoga, ja kuni 70 grammi, kui tegu on veidi vähem võimsa näiteks Bali, Peruu või Ecuadori kakaoga. Kakao võimekus sõltub selle kasvamistingimustest ja töötlemisest: näiteks kamakas ehk pasta ehk plokk on alati võimsam kui mis iganes viisil valmistatud pulber, millest on kakaovõi eraldatud. 50 grammi kakaopuru tuleks lihtsalt segada umbes 40-kraadisesse vette ja võimalusel kreemja struktuuri tekitamiseks ka korraks blenderdada. Kõige võimsam on lihtsalt süüa värskelt fermenteeritud kakaoube, aga need ei pruugi olla nii maitsvad kui tšilli ja meega segatud võlujook.

Vaata ka TEDEd-i videot kakao ajaloo kohta:

 

Uuri lisaks: Südamärtsi Ekstaatiline tants & Kakao Pidu (15. märtsil Adila puhkekeskuses)

NB! Osale ka kakaotseremoonia ja tantsupeo piletiloosis Facebookis!

Allikad: Telegram, TEDEd

Fotod: Shutterstock, carnetdadresses.info, rd.com

 

Toimetasid Mariann Joonas ja Tom Valsberg