Soome terviseameti uuring: põhikoolide sulgemine ei mõjutanud koroonaviiruse levikut

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

11. november 2021 kell 15:43



Soome terviseamet THL võrdles koroonaviiruse esinemissagedust piirkondades, kus põhikoolid suleti ja piirkondades, kus koolid jäid avatuks. Tulemused on üllatavad, kirjutab Talouselämä – nimelt ei avaldanud laste koduõppele jätmine koroonaviiruse levikule praktiliselt mitte mingisugust mõju. Soomes on uue koroonaviiruse leviku ajal erinevates piirkondades saadetud koduõppele põhi- ja keskkoolide õpilasi.

 

Äsja avaldatud THL-i uuringu tulemustest selgub, et põhikoolide sulgemine ei vähendanud koroonaviirusesse haigestumist 13-15-aastaste noorte seas. Uuringus ei leitud ka olulisi erinevusi haiguse esinemissageduses teistes vanuserühmades ja erinevaid piiranguid rakendanud piirkondade vahel.

Uuringus hinnati põhikoolide sulgemise mõju 13–15-aastaste noorte koroonainfektsioonide esinemissagedusele olukorras, kus sotsiaalsete kontaktide vältimiseks kehtestati üleriigilised lisapiirangud, näiteks restoranide sulgemine. Samal ajal viidi põhikoolid paljudes piirkondades kaugõppesse.

“2021. aasta kevadel, samaaegselt restoranide sulgemisega, suleti enamikes piirkondades – hõlmates enam kui 70 protsenti elanikkonnast – ka põhikoolid, teistes piirkondades aga jätkasid põhikoolid kontaktõppega. Olukord võimaldas võrrelda põhikoolide sulgemise mõju eraldiseisva ja täiendava pandeemiale reageerimise meetmena,“ kommenteeris THL-i ülemarst Otto Helve.

“Epideemia olukord oli märgatavalt keerulisem neis piirkondades, kus põhikoolid viidi üle kaugõppesse. Noorte vanuserühmades viiruse esinemissageduse suhteline muutus oli aga mõlemas grupis sarnane ning keskkoolide sulgemine ei paistnud toovat lisakasu,” leidis THL-i teine ülemarst Emmi Sarvikivi.

Uuringu tulemused toetavad varasemaid järeldusi, et põhikoolide sulgemine ei avaldanud Soomes koroonapandeemia vastasele võitlusele täiendavat mõju. Sarnastest uurimistulemustest on teatatud ka Norras ja Jaapanis.

Uuringu tulemuste valguses mõjutasid piirkondades kehtestatud üldised piiravad meetmed ka koroonaviiruse juhtumite arvu. Juhtumid vähenesid kõigis piirkondades, sõltumata sellest, kas põhikoolid suleti või mitte.

Koolide suletuna hoidmine on paljudele õpilastele raskusi valmistanud. Koolid on sel sügisel püüdnud suurendada õpilaste tugitegevuste mitmekesisust.

 

Allikad: Talouselämä, THL

Uuring: Cambridge University Press

 

Toimetas Mariann Joonas

 



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt