Ida-sakslasi kasutati ravimitööstuse katseloomadena

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

12. mai 2013 kell 21:07



Lääne farmaatsiafirmad katsetasid patsientide teadmata ravimeid rohkem kui 50 000 endise Saksa Demokraatliku Vabariigi elaniku peal, mitmel puhul lõppes katse surmaga, kirjutas Saksamaa nädalakiri Der Spiegel pühapäeval.

 

Berliini müüri langemiseni 1989. aastal viidi rohkem kui 50 haiglas läbi umbes 600 kliinilist katsetust, näitavad Ida-Saksa tervishoiuministeeriumi, farmaatsiainstituudi ja salapolitsei Stasi seniavaldamata dokumendid. Patsiendid jäeti sageli võimalikest ohtudest ja kõrvaltoimetest teavitamata ning katseid viidi läbi ka inimestega, kes erinevatel põhjustel polnud võimelised oma nõusolekut andma, nagu näeb ette ravimikatsetuste tavapraktika.

Ravimikatsetusi tegid mitmed suured Saksa, Šveitsi ja USA firmad, kes pakkusid Ida-Saksa alarahastatud tervishoiusüsteemile teretulnud lisasissetuleku kuni 800 000 Saksa marga (umbes 400 000 euro) näol ühe katseseeria eest. Katsejäneseid otsiti ka teistest idablokimaadest.

Säilinud dokumentidest selgub, et Lääne-Saksa firma Höchsti (mis nüüdseks on liitunud Sanofiga) vereringet parandava ravimi Trental katsetuste käigus suri kaks inimest. Kaks patsienti suri ka Magdeburgi lähedal kopsikliinikus firma Sandoz (mille hiljem võttis üle Novartis) vererõhuravimi kliiniliste katsete ajal.

Dokumentidest nähtub ka, et üks katse viidi läbi enneaegselt sündinud imikutega, kelle peal testiti vereparandajat EPO-t. Teine katsealuste grupp, kellelt ei saanud nõusolekut küsida, olid deliiriumis alkohoolikud, kellel testiti ravimit, mis parandaks verevarustust ajus.

Spiegel võttis mitme firmaga kommentaariks ühendust, kuid sai enamasti vastuseks, et kõnelaused katsetused leidsid aset ju nii ammu, aga et üldiselt järgivad nad ravimikatsetuste puhul alati rangeid reegleid.

 

Allikas: BNS, The Independent

Foto: larussophobe.wordpress.com

 

Toimetas Maarja Aljas

 



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt