2022. aasta APECi tippkohtumisel näidati haakristiga logo?

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

5. detsember 2022 kell 13:30



Fotokollaaž: abac2022.org + ekraanikuva + Canva.com

2022. aasta novembris toimunud Aasia ja Vaikse ookeani majanduskoostöö (APECAsia-Pacific Economic Cooperation) tippkohtumisel kuvati ametlikku logo, mis meenutab natside haakristi ehk svastikat. Seega on APEC 2022 logoks sisuliselt haakrist – sümbol, mille järgi teatakse Adolf Hitleri natsi-Saksamaad. Haakristi kasutati Saksamaal natsipartei sümbolina ning sellel iidsel õnne ja päikese sümbolil on tänase päevani natside maik man, kuna seda kasutatakse muuhulgas antisemitismi ja valgete ülemvõimu demonstreerimiseks. 

 

Detsembri alguses, kui Kanye West kasutas oma säutsus haakristi sümbolit ja sai selle eest Twitteri keelu, jagas teine ​​kasutaja pilti APECi logost, mis levis ilma tsensuurita:  

“Ma ei püüa siin lõhestada 

Aga kas ma ei usu teie pahameelt@elonmusk Ye (Kaney) suunas väidetava vägivallale õhutamisele sarnase sümboli postitamisega 

Kui meie maailma liidrid kasutavad seda täna vikerkaarde ehituna ja keegi ei pane seda isegi tähele, rääkimata muretsemisest

Rääkimata sellest, mis sõnumit sellega propageeritakse”

 

On koomiline, kuidas globaalsed liidrid nõuavad haakristi ees uut maailmakorda (nagu seda tegi oma kõnes Macron), kuid muretsema peaksime hoopis Kanye Westi pärast.

Faktikontrollijad juba kummutavad logo sarnasust natsisümboolikaga, öeldes, et see võib niimoodi vaid tunduda: 

Teatud tingimustel näib fotol olev logo olevat haakrist, ehkki tagurpidi. Kui seda vaadata erinevatel taustadel ja eri värvides, siis logo sarnasus haakristiga tuhmub. Näiteks APEC Business Advisory Councili logo ei meenuta kohe haakristi, kui seda just ei otsita:  

Sügavsinine taust alloleval fotol, mis vastab täpselt sümboli enda sinise varjundile, teeb haakristi kuju silmatorkavamaks:  

Uue maailmakorra ihaleja, WEF-i boss Klaus Schwab svastikat meenutava logoga. Neljas Reich? Fotod: ekraanikuvad

 

Tuleb märkida, et haakrist ehk täisnurga all kõverdatud jalgadega võrdkülgne rist on ka hinduismis, budismis jm aastatuhandeid vana püha sümbol ning on tuntud rahu ja õnne sümbolina. Tais on suur budistide elanikkond ja hinduism on riigis ka vähemususund. Ka Eesti ja teiste põhjala rahvaste mustrites on haakrist levinud mh päikese ja tule sümbolina.

 

Allikad: lingid artikli sees

 

Toimetas Hando Tõnumaa



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt