Nutikas nuhkimisvõrk: elektrilevi räpased võtted uute arvestite paigaldamisel

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

26. mai 2013 kell 11:59



Väidetavalt saab Eesti suure trahvi, kui aastaks 2017 pole suudetud välja vahetada kõik praegused elektriarvestid uute kaugloetavate voolumõõtjate vastu. Blogi “Kaitse oma tervist” imestab, miks Inglismaa ja teised riigid kaugloetavate arvestitega ei kiirusta ja ainult eestlastel on tuli nii takus, et kasutatakse räpaseid võtteid inimestele uue arvesti pähe määrimisel.

 

Kas eesti rahvale valetatakse jälle näkku või milles on asi, sest Inglismaa ei paista üldse kiirustavat – pigem vastupidi. 10 päeva tagasi 10. mail tuli uudis, et Inglismaa lükkab oma kaugloetavate elektriarvestite projekti lõpptähtaja veel ühe aasta võrra edasi – aastani 2020.

Jah, inglased ise lükkasid omaalgatuslikult selle tähtaja edasi ja Euroopa Komisjoni hiigeltrahvist pole kusagil juttu. Miks ei ole? Sellepärast, et mingisugust trahvi polegi olemas. See on ja oli lihtsalt üks muinasjutt, mille abil sunnitakse inimesi “koostööd” tegema.

Ka teised riigid ei paista enam kiirustavat, pigem on nad tempo maha võtnud. Ainult eestlastel on tuli nii takus, et võimeldakse ette ja taha ning juba kasutatakse ka räpaseid võtteid, et inimestele ikkagi uus arvesti pähe määrida.

 

Miks Inglismaa kaugloetavate arvestitega ei kiirusta?

Huvitaval kombel nõudsid tähtaegade edasilükkamist energiafirmad ise, sest nende sõnul pole kaugloetavate elektriarvestite tehnoloogia ja infrastruktuur veel sellisel tasemel, et need nüüd kohe massiliselt kasutusele võtta. “Tegemist on keerulise, aega ja rahulikku testimist nõudva asjaga,” selgitas ühe elektrifirma esindaja.

Inglismaal on 50 miljonit elektriarvestit ja kaugloetavatele vooluarvestitele üleminek maksab 11,7 miljardit naela ehk 13,8 miljardit eurot. Eestis plaanitakse välja vahetada 630 000 arvestit ja investeeringu maksumuseks on arvutatud ligikaudu 94 miljonit eurot. Võib-olla pole sõna “investeering” päris õige, sest kui see kaugloetav elektriarvesti üsna varsti ikka ära kärssab või hullemal juhul põlema läheb, on tegemist rohkem ikka kuluga.

 

Inglismaa lükkas projekti edasi terviseriskide tõttu?

Kuigi Inglismaa lehed põhjendavad projekti edasilükkamist energiafirmade endi sooviga, peitub tegelik põhjus selles, et 23. aprillil kohtusid Stop Smart Meter UK aktivistid Suurbritannia parlamendisaadikutega komisjoni istungil.

Oma ettekandes kõneles dr Liz Evans kaugloetavate arvestite tervisemõjudest, viidates sadadele tõsistele elektromagnetkiirgustega seotud uuringutele ja avastustele, sealhulgas vähkkasvajad, viljatus, dementsus, geenimutatsioonid, immuunsüsteemi nõrgenemine ja loote kahjustamine.

IT-süsteemide insener Mike Mitcham avaldas värske informatsiooni kaugloetavate arvestite tark- ja riistvara turvaaukudest, mida saavad ära kasutada häkkerid, kurjategijad ja muidu pahatahtlikud inimesed. Samuti ka sellest, kuidas need arvestid inimeste privaatsust ja eraelu puutumatust rikuvad, sest uuemad arvestid on võimelised kindlaks tegema, milliseid elektriseadmeid inimene oma kodus kasutab. Tegemist ei ole ulmega, sest Ameerikas on sadu idufirmasid, kes tegelevad hommikust õhtuni kaugloetavatele elektriarvestitele äppide ja nendele erinevate kasutusvõimaluste leiutamisega.

 

Nutikas nuhkimisvõrk

Kuigi ametlikult tuleb inimesi teavitada elektriarvesti vahetusest mõistliku aja jooksul ette ja elektritarbijal on õigus sellest keelduda, ei taheta seda eriti teha, nagu selgub blogile “Kaitse oma tervist” tulnud e-kirjadest.

Blogi “Rahvuslane” kirjutab omakorda, et Eesti Energia enda dokument kinnitab ulatuslikku nuhkimisplaani, tutvustades veel mõni aeg tagasi ettevõtte enda kodulehel üleval olnud dokumenti, millega saad praegu tutvuda siin.

Selles dokumendis “Eesti Energia Jaotusvõrk OÜ. Nutikas võrk – Smart Grid” kirjeldatakse nutikat võrku muu hulgas järgmiselt.

Lk 5: Kirjeldatakse, et uus elektrivõrk ehk Nutivõrk on nagu internet – informatsiooni liikumine on tohutu.

Lk 13: Kirjeldatakse, et kui kaugloetav arvesti on paigaldatud, peab tarbija elektrivõrgule andma loa oma kodumasinate juhtimiseks.

Lk 14: Räägitakse, et tarbijaid on vaja ning tulebki karmikäeliselt juhtida, ja selleks on olemas meetmed.

Lk 18: Kirjeldatakse, et tänu kaugloetavatele arvestitele saavad võrgud mängida suuremat rolli keskkonnaalaste eesmärkide (loe inimeste orjastamise) saavutamiseks ning et uued tehnoloogiad võivad muuta ka tööstuse ärimudelit, muutes sissetulekuallikaid ja luues uusi turge. Samal leheküljel on veel kirjas: EE töögrupp üritab neid teemasid käsitleda ja propageerida.

Lk 26: Smart Grid’i (Nutivõrgu) lahendused ei välista täielikult vajadust võrgu uuendamise järele, küll aga arvatakse, et tarbija juhtimisega saab teatud töid ära jätta või edasi lükata.

Lk 33: Ilus pilt sellest, kuidas kaugloetav arvesti lülitab hõõgpirni välja.

Lk 41: Kokkuvõttes öeldakse taaskord kenasti asi ära: SG (Nutivõrk) on tarbimisharjumuste muutmine, pidev süsteemi töö jälgimine, automatiseerimine, paindlik tariifide süsteem, kõikide osapoolte vaheline side.

Põnevat analüüsi koos EE illustratsioonidega sellest, kuidas tarbijat nagu looma juhitakse, saad edasi lugeda blogist “Rahvuslane”.

 

Allikad: Kaitse Oma Tervist, Rahvuslane

Foto: rahvuslane.blogspot.com

 

Toimetas Ksenia Kask

 



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt