Alternatiivsed ravimeetodid: ajurveeda ravib tõhusalt ärevushäireid

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

19. september 2013 kell 15:15



 

India riikliku vaimse tervise ja neuroteaduse instituudi (NIMHANS) teadlased uurisid haiglas 72 patsienti, kellel oli diagnoositud raskekujuline üldistunud ärevushäire, kasutades Hamiltoni depressiooni hindamisskaalat (HARS). Mõlemast soost katsealused olid kõik täiskasvanud vanuses 20 kuni 55 aastat, enamik neist oli kogenud ärevushäired seitse aastat või enam ning neil oli samaaegselt diagnoositud ka sotsiaalfoobia.

Teadlased jagasid katsealused juhusliku valiku alusel kolme rühma. Esimesele grupile anti standardse ärevushäirete vastase ravimina klonasepaami ettekirjutatud annustes 0,75 mg päevas (0,25 mg hommikul ja 0,50 mg õhtul). Teine grupp sai ajurveeda ravimtaime nimega Manasamitra Vataka kaks doosi päevas (kumbki doos 100 mg).

Kolmandale grupile anti samuti Manasamitra Vataka ravimit, kuid sellele lisandus ka ajurveeda ravi, mida nimetatakse Shirodhara teraapiaks, mille käigus valatakse patsiendi laubale sooja Brahmi Taila õli.

Patsiendid jätkasid ettekirjutatud ravi 30 päeva ja nende seisundit hinnati 15. ja 30. päeval, kasutades BDI (Beck Depression Inventory) ja BAI (Beck Anxiety Inventory) küsimustikke kombineerituna Hamlitoni depressiooni hindamise skaalaga, millega analüüsiti patsiendi edusamme.

30 päeva möödudes leidsid teadlased, et Manasamitra Vataka grupis oli katseisikute meeleolu paranenud keskmiselt 73%, samal ajal, kui klonasepaami grupis keskmiselt 67% vastavalt BAI testile. HARS skaala järgi oli nende patsientide, kes said nii Manasamitra Vataka ravimit kui ka Shirodhara teraapiat, keskmine sümptomite paranemine 91%, samas kui klonasepaami grupil oli keskmine paranemine 76%.

Teadlased jõudsid järeldusele, et ajurveeda ületas klonasepaami tõhusust ja peale selle polnud sellel ka kõrvalmõjusid. Teadlased märkisid: “Kolmkümmend päeva Manasamitra Vataka ravi vähendas ärevushäireid, haiguse raskust, parandas elukvaliteeti ja oluliselt ka haiguse kliinilist profiili. Shirodhara teraapia lisaravina vähendas päevast unisust ja parandas elukvaliteeti.”

 

Manasamitra Vataka on iidne ajurveeda retsept

Manasamitra Vataka koosneb 73 looduslikust koostisosast ja taimeekstraktist. Ajurveeda on maailma vanim siiani kasutatav meetod, mille 5000-aastane ajalugu on tõestanud selle tõhusust erinevate haiguste ravimisel. Esimese teadaoleva operatsiooni tegi samuti ajurveedat praktiseerinud arst.

Manasamitra Vataka retsepti keeruline koostis näitab ajurveeda süvitsiminevat ja terviklikku olemust. Paljud ravimtaimed selles retseptis nagu näiteks Tai basiilik ehk Tulsi ehk püha basiilik, on uuringute põhjal närverahustava toimega.

Näiteks 2008. aastal tehtud kliinilises uuringus selgus, et üldistunud ärevushäireid on võimalik oluliselt leevendada, kasutades püha basiilikut 30- ja 60-päevase ravikuurina (500 mg kaks korda päevas). Uurijad märkisid: “Seega võib järeldada, et püha basiilik võib olla kasulik ärevushäiretega inimestele ja see võib olla lähitulevikus tõhus ärevushäirete vastane ravim.”

 

Allikad: GreenMedInfo, NCBI

Foto: greenmedinfo.com

 

Toimetas Doris Helina Fjuk

 



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt