Südamehaiguste ennetamiseks soovitatakse šokolaaditeraapiat

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

14. november 2013 kell 11:06



Metaboolse sündroomi ehk ainevahetussündroomiga inimestel soovitatakse tavaliselt kehakaalu vähendada. Enamuse jaoks tähendab see maiustuste, eriti šokolaadi, piiramist. Kuid Austraalia teadlased leiavad, et üks annus tumedat šokolaadi võib olla just see, mida mida arst soovitama peaks, kuna see võib vähendada südameataki ja insuldi riski.

 

Metaboolne sündroom on kogumik riskifaktoreid, mis suurendavad tõenäosust, et inimesel tekib südame-veresoonkonnahaigus või diabeet. See hõlmab kõrget vererõhku, ladestunud rasva keha keskkohas (n-ö õuna-tüüpi kehakuju) ja insuliiniresistentsust või võimetust insuliini efektiivselt kasutada.

Teadusajakirjas British Medical Journal avaldatud artiklis leidsid Austraalia teadlased, et igapäevane tumeda šokolaadi tarbimine võib metaboolse sündroomiga inimestel vähendada südame-veresoonkonna probleemide esinemissagedust. Teadlased kasutasid matemaatilist analüüsimudelit, et ennustada 2013 kõrge südamehaiguste riskiga inimese puhul igapäevase šokolaaditarbimise pikaajalist mõju tervisele. Kõigil analüüsis arvesse võetud inimestel oli kõrge vererõhk ning metaboolse sündroomi nähud, kuid ei olnud veel tekkinud südamehaiguseid ega diabeeti.

 

Ennetab surmasid ja on kuluefektiivne

Analüüsi kohaselt võiks igapäevane tumeda šokolaadi söömine ennetada 10-aastase perioodi vältel 10 000 inimese kohta 70 mitte-surmavat ning 15 surmavat südame-veresoonkonna probleemide juhtumit. Isegi kui ainult 80% riskigrupis olevatest inimestest võtaksid “šokolaadiravimit“, suudetaks vältida 55 mitte-surmava ning 10 surmava südameataki esinemist 10 aasta vältel.

Šokolaadi, kui ravimi kuluefektiivsust hinnati samuti ning leiti, et reklaamimine, teadlikkust parandavad kampaaniad ning tumeda šokolaadi subsideerimine kõrge riskiga populatsiooni jaoks maksaks aastas umbes 42 dollarit inimese kohta.

Tume šokolaad, mis sisaldab vähemalt 60% kakaod, sisaldab palju tervisele kasulikke flavonoide ning sellel on antioksüdantne ja põletikuvastane toime. Ka seda uuringut läbi viinud teadlased rõhutasid, et tervisele kasulikku toimet leiti ainult tumeda šokolaadi puhul, kuna selle flavonoidide sisaldus on kõrgem kui valgel šokolaadil või piimašokolaadil. On viidatud isegi sellele, et piimašokolaadis leiduvad piimavalgud takistavad flavonoidide imendumist kehas.

Teistes uuringutes on leitud, et kakaos sisalduvad polüfenoolid vähendavad n-ö halva kolesterooli taset veres ning tõstavad head kolesterooli, suurendavad insuliinitundlikkust, parandavad sooleseina funktsiooni, omavad põletikuvastast toimet ja vähendavad trombide tekke riski, vähendavad stressi, annavad küllastusetunde ja parandavad meeleolu.

 

Eelista ausa kaubanduse šokolaadi

Võrreldes ravimitega, on nn šokolaaditeraapial vähem kõrvalnähtusid ja see on kindlasti patsientide jaoks ahvatlevam. Kuid oluline on meeles pidada, et šokolaadi puhul on kvaliteet olulisem kui kvantiteet. Vali tume mahešokolaad, mis sisaldab vähemalt 70% kakaod ja mille tooraine pärineb õiglasest kaubandusest (Fair Trade).

Kakaoistandused on üks suuremaid ebaõiglase kohtlemise kohti maailma toiduainetööstuses. Üle maailma tarbitakse tohututes kogustes kakaod ning enamus sellest kasvab vaestes arengumaades. Mõnedes Lääne-Aafrika ja Ladina-Ameerika maades on kakaotööstus peamine sissetulekuallikas ning samas 90% maailma kakaost tuleb väikestest perefarmidest. Teekond kakao tootjatest meie supermarketi riiulil oleva šokolaadini on väga pikk ja selles ahelas on palju vahemehi, kes soovivad lihtsalt tulu teenida. Tootja müüb oma toodangut väga madala turuhinnaga ning on pidevalt rahalistes raskustes. Paljudes suuremates istandustes on väga levinud lapsorjade tööjõu kasutamine.

Ausa kaubanduse reeglite kohaselt ostetakse kakaooad väiketootjate ühendustelt. Neile makstakse kauba eest õiglast hinda ning selle eest eeldatakse, et tootjad järgivad rangeid keskkonnanõudeid, piirates agrokemikaalide kasutamist. Samuti kehtivad ranged reeglid lapstööjõu kasutamisele. Meie tarbijatena saame hääletada oma rahakotiga ning tuues kasu enda tervisele, saame toetada ka seda, et kakaod tootvates maades inimeste elujärg paraneks.

 

 

Allikad: Green Med Info, British Medical Journal (teadusuuring), Inimene.ee terviseportaal, Fairtrade

Foto: npr.org

 

Toimetas Katrin Suik

 



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt