Kas välja lülitatud telefoni on võimalik positsioneerida?

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

16. november 2013 kell 16:44



Selle aasta juulis teatas ajaleht The Washington Post vilepuhuja Edward Snowdeni lekitatud materjalidele toetudes, et NSA-l on tehnoloogia, mille abil nad suudavad leida mobiiltelefone ka siis, kui need on välja lülitatud. Pikemalt polnud seda mõtet lahti seletatud ja seepärast esitas Suurbritannias asuv Privacy International augustis kaheksale suurele mobiilitootjale küsimuse, kas selline asi on võimalik.

 

Vastuse said pooltelt firmadelt: Ericssonilt, Google’ilt, Nokialt ja Samsungilt. Vastamata jätsid Apple, HTC, Microsoft ja BlackBerry.

Google’i vastus: “Kui mobiilne seade, mis jooksutab Androidi operatsioonisüsteemi, on välja lülitatud, pole ühtegi osa operatsioonisüsteemist, mis jääks töötama või väljastaks signaali. Google’il ei ole mingit võimalust seadme sisselülitamiseks kaugjuhtimise teel.”

Sarnased väited tulid ka Samsungi asepresidendilt Hyunjoon Kimilt ja Nokia esindajalt Chad Fentressilt.

Mobiiliseadmete tootmise lõpetanud Ericssoni asepresident Elaine Weidman Grunewald tõi ainukesena välja võimaluse, et positsioneerimise võib võimalikuks teha seadmesse istutatud pahavara: “Üldiselt võime me öelda, et kui mobiiltelefon on välja lülitatud, siis ei väljasta see mingeid signaale ega identifitseeri ennast. Ainuke elektroonika, mis tavaolukorras välja ei lülitu, on kristall, mis jälgib aja kulgu ja seda, kas vajutatakse sisselülitamisnuppu või laetakse seadet. Modem, mis tegeleb mobiiliandmete edastamisega, ei saa ennast ise sisse lülitada. See ei saa väljalülitatud olekus voolu. /../ Võib küll olla potentsiaalne risk, et telefoni töötamise ajal võib käivitada pahatahtlikke programme, mis telefoni ekspluateerivad.”

Ilmselt pidas Ericssoni asepresident silmas programme, mis võivad kasutajale mulje jätta, justkui oleks telefonil aku tühjaks saanud, kuid lihtsalt pimendavad ekraani ja jätavad telefoni tegelikult tööle. Sarnaselt võivad programmid käituda siis, kui kasutaja on enda arvates telefoni välja lülitanud.

On aga ka neid, kes arvavad, et inimesed on liiga paranoilised ja et ka Washington Posti väide ei pruukinud tähendada muud, kui et NSA suudab tuvastada telefoni viimase asukoha enne välja lülitamist, mis on juba niigi üsna suur asi.

Keda suurfirmade väited aga lohutada ei suutnud, võivad valgustkartvate tegude ajaks telefoni aku välja võtta või, veelgi parem, mässida telefon materjali sisse, millest signaalid läbi ei suuda tungida.

 

 

Allikad: Kahvel, ARS Technica

Foto: theverge.com

 

Toimetas Maarja Aljas

 



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt