Keha immuunsüsteem hävitab igapäevaselt potentsiaalseid vähirakke

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

11. veebruar 2014 kell 9:48



 

Antud uuringus olid hävitatavad rakud immuunsüsteemi enda rakud ehk B rakud – on tavaline, et mõned neist immuunrakkudest alluvad iseeneslikele muutustele, mis võiksid viia vähi tekkeni juhul, kui immuunsüsteem ei suudaks neid kiiresti kõrvaldada.

Kui muteerunud B rakke kiirelt ei eemaldataks, võib neist areneda verevähk, mida nimetatakse mitte-Hodgkini tüüpi lümfoomiks (B-raku lümfoom).

Uuringu autorite sõnul esineb mitte-Hodgkini lümfoome ”üllatavalt harva”, võrreldes spontaansete muutuste toimumisega immuunrakkudes, kuid igal inimesel esineb B-rakkudes normaalse talitluse tulemusena pidevalt iseeneslikke muutusi.

Enamikel patsientidel on esimeseks märgiks sellest, et midagi on valesti, juba moodustunud kasvaja avastamine ja see tähendab keerulisemat ravi. Teadmine, et immuunsüsteem surub maha B-raku lümfoomi arengut, võib võimaldada diagnostilise testi arendamist haiguse leidmiseks varajastes staadiumides.

 

Allikad ja lisalugemist: ERR Teadus, Medline Plus

Teadusuuring: Nature Medicine

Pilt: doctorsknowbest.com

 

Toimetas Mariann Joonas

 



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt