Roheline metropol – säästlik disain põimib kokku metsa ja kõrghoone

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

3. märts 2014 kell 22:21



Esmapilgul liiga ulmeline, et olla tõsi, on nüüdseks peagi valmiv projekt maailma esimesest vertikaalsest metsast saamas tõelisuseks. Milanos asuvad Bosco Verticale tornmajad on Boeri Studio vastus küsimusele kuidas muuta linnad rohelisemaks järjest suureneva õhusaaste ja asustustihedusega urbaniseerunud keskkonnas.

 

Mõte sellest, kuidas tuua eeslinnade roheluses elamise eelised tiheasustusega metropolide südamesse, on vaimustanud paljusid inimesi üle maailma.  Ajastul, mil inimese elukeskkonna ja planeedi harmooniat suurendavad innovatsioonilahendused ja säästlik disain leiavad aina enam kõlapinda ja tunnustust, on järjest hoogsamalt hakatud selliseid ideid ka ellu rakendama. Üheks selliseks näiteks on Stefan Boeri arhitektuuribüroo poolt välja töötatud vertikaalsete metsade projekt Itaalias. Esimesed vertikaalsed metsad on peagi kõige rohelisemad hooned Milanos.

 

Suur rohelise linna visioon

See hämmastav arendusprojekt on osa Stefan Boeri suurest BioMilano visioonist, mis koosneb kuuest ümberkujunduslikust ideest  bioloogiliselt mitmekesise metropoli loomiseks. Idee näeb ette Milano linna sisse ja selle ümber loodavat kombinatsiooni omavahel kokku põimitud linnast, loodusest ja põllumajandusest. Samuti hõlmab see uut mudelit linnamajanduse energia allikatele.

Kuna keskmine kodumajapidamine linnakeskkonnas toodab ligikaudu 25 – 30 tonni süsihappegaasi aastas, on rohelise arhitektuuri kasutuselvõtt ülerahvastatud piirkonnas inimtervisele kriitilise tähtsusega. Seda idealistlikku visiooni tutvustati maailmale esmakordselt 2010 aastal Roomas.


Visiooni esimene etapp – metsa ja maja sümbioos

Boeri suure visiooni esimene etapp – vertikaalsed metsad –  hakkab peagi valmima. Vertikaalne mets kujutab endast tornmaju, mille küljes kasvab 1500 puud ja põõsast luues sedasi hämmastava rohelise fassaadi koos metsale omase mikrokliimaga, mis aitab puhastada saastunud linnaõhku tolmuosakestest, neelab süsihappegaasi, rikastab õhku hapnikuga, tasakaalustab äärmuslikke temperatuurikõikumisi ja alandab mürareostust.

 

 

Selline roheline kardin pole mitte ainult silmale kaunis vaadata vaid aitab oma säästlike lahenduste kaudu alandada ka igakuiseid elamiskulusid. Hetkel on valmimas kaks sellist hoonet.

Vertikaalse metsa hoone igal korteril on oma rõdu, kus kasvavad puud, mis pakuvad jahutavat varju kuumadel suvekuudel ning langetavad talveks lehed ja lasevad aasta jahedamal ajal päikesevalgusel akendest sisse tulvata.

 

 

 

 

Kui asetada kõik maja külge planeeritud roheluse hulk tasasele maale, saame pindalaks 10 000 m2 metsa. See hõlmab 480 suurt ja keskmist puud, 250 väikest puud, 11 000 pinnakattetaime ja 5 000 põõsast. Maja küljes kasvav taimestik saab niisutust taaskasutatud vee süsteemist  – korterite kraani- ja dušši äravooluvesi suunatakse taimede kastmiseks.  Energiat annavad päikesepaneelid.

Üks selline roheline kõrghoone on oma majutusevõimekuselt  korrelatsioonis  50 000 m2 suuruse ühepereelamute rajooniga. Kõige väikesem korter on 65 m2 ja sellel on ka väike metsaterrass. Suurim korter on ligi 450 m2 ja selle juurde kuulub 80 m2 metsaterrass.

Iga maja küljes kasvav taim on botaanikute poolt hoolikalt valitud, et taime kasvutingimused oleksid ideaalsed ning arvestaksid ehitise mikrokliimaga. Metsa ja maja kooslust jääb heas korras hoidma selleks spetsialiseerunud hooldusettevõte.

 

 

 

Majade lõplik välimus on juba näha

Nüüd, mil suurem osa tellinguid on eemaldatud, saab viimaste fotoreportaažide alusel aimu hoonete valmis väljanägemisest. Enamik fassaadi ümbritsevatest 100 eri liiki hõlmavast puust ja põõsast on juba istutatud. Võib juba ette kujutada, mis tunne on istuda ja puhata kõrgel linna kohal puulehtedest läbi värelevas päikesevalguses ja hingata sisse värsket hapnikurikast õhku.

 

 

 

Kahe pilootmaja valmimistähtaeg on käesoleva aasta varasuvi ja taotlus LEED Gold sertifikaadile (Leadership in Energy and Environmental Design)on juba esitatud. Hoone arhitektid ootavad juba pikisilmi projekti järgmist faasi, mil insenerid, ehitustöölised, elektrikud ja juristid on oma töö lõpetanud ning vertikaalse metsa värsked asukad saavad alustada oma elu keset suurlinna kohal kõrguvat “metsa”.

Korterite müügi turunduskampaania on juba alanud ning huvilised võivad pilgu heita hoonete viimistletud sisearhitektuurile, korteriplaanidele ja tutvustusvideole.  Tänapäevaste kuumemate säästlike meetodite kasutamine koos revolutsioonilise disainiga ei ole mitte ainult kasulik keskkonna säästmise mõttes, vaid see demonstreerib inimestele uusi võimalusi taastamaks sidet looduse harmooniaga.

 

Allikad:  Higher Perspective, Inhabitat, Boeri Studio, Switchboard, Residenze Puerta Nuova

Fotod: higherperspective.com, inhabitat.com

 

Toimetas Liina Liisveld

 



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt