Uuring: lihtsa nimega inimesi usaldatakse rohkem

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

4. märts 2014 kell 16:45



Grupp uurijaid California ülikoolist Irvine’is leidsid, et inimese nime keerukus mõjutab seda, kui palju teda pimesi usaldatakse. Uuring tuvastas, et samade võõramaiste rahvuste puhul peeti lihtsama nimega isikute väiteid rohkem tõepäraseks ja isikuid endid usaldusväärsemateks.

 

Varasemalt tehtud uurimused olid leidnud, et lihtsamate nimedega inimesi peetakse meeldivamateks, eelistatumateks ja edukamateks. California ülikooli uurijad võtsid need tulemused oma uuringu aluseks ning soovisid nimede ja eelarvamuste seoseid sügavamalt vaadelda.

Nad leidsid, et lisaks sellele, et lihtsamalt hääldatava nimega inimesi usaldatakse rohkem, peetakse nende väiteid ka tõesemateks ning neid endid ohutumateks. See fenomen esineb isegi siis, kui võrreldavad isikud on samast rahvusest. Uurijad lisasid, et pigem muutis lihtne nimi inimese väite usutavamaks, mitte keerulised nimed ei muutnud väidet mitteusutavaks.

Üks lihtne näide: katsealustele esitati väide, et makadaamiapähkel on virsikuga samas evolutsioonilises perekonnas ning nad pidasid seda rohkem usutavamaks, kui autoriks oli märgitud “Andrian Babeško” kui “Czeslaw Ratynska”.

Uurijad kogusid ajaleheartiklitest ning veebilehtedest infot, et luua väljamõeldud nimepaare piirkondadest üle kogu maailma. Igas paaris oli üks nimi kergesti ning teine raskesti hääldatav. Seejärel vaadeldi inimeste reaktsioone antud nimepaaridele. Mõnes testis pidid osalejad otsustama, kas väide on tõene või mitte, kui ohtlik võib see isik olla ja kumma inimese valiksid nad turvaliseks giidiks, teades vaid nende nime. Igast katsest selgus, et võõraid inimesi, kelle nimed on kergemini hääldatavad, peetakse sõbralikumaks, usaldusväärsemaks, ohutumaks ja tuttavamaks.

Uurijate sõnul ei piirdu see nähtus vaid inimeste nimedega. Nende sõnul on teised uurimused näidanud ka seda, et inimesed peavad lihtsamate nimedega toidulisandeid ohutumaks kui neid, millel on keerulised nimed. See võib tuleneda aju mehhanismist, kus lihtsam info tekitab meis tuttavlikuma ja seega usaldusväärsema tunde kui raskemini töödeldav info, mis võib ohutunnet tekitada.

Selle uurimuse tulemused panid autoreid muret tundma nimede ja nende seoste ulatuse ning mõju üle. Näiteks muretseti vandekohtu süsteemi üle, kus inimese nimi võib mõjutada vandekohtunike otsuseid kas teadlikult või alateadlikult.

 

Allikad: UC Irvine News, CBS Sacramento

Foto: reloaderrosemary.blogspot.com

 

Toimetas Marlen Laanep

 



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt