Lõhestunud isiksuse sündroomi põdev kunstnik on mõistusekontrolli ohver?

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

8. märts 2014 kell 18:43



leadkim

Fotod: www.flickr.com/photos/kimnoble/

Kunstnik Kim Noble on naine, kes kannatab lõhestunud isiksuse sündroomi all – tal on 20 peamist alter ego, kellest 13 tegelevad maalimisega. Kuigi Kimist ja tema kunstist on kirjutatud ka peavoolumeedias, ei ole neis artiklites eriti mainitud, mis põhjusel täpsemalt naisel selline psüühiline häire võis tekkida. Naine kirjutas oma raamatus “All of Me” sellest, et talle on räägitud, kuidas teda lapsena ära kasutati, kuid tema hetkel dominante isiksus Patricia ei mäleta sellest midagi. Tema maalidel kujutatud stseenid on sarnased sellele, mida on kirjeldanud näiteks CIA salajase mõistusekontrolli programmi MK Ultra ohvrid. Ettehoiatavalt olgu mainitud, et alljärgnevas artiklis on üsna häirivaid lõike.

 

Vaatamata sellele, et Kimi isiksus on lõhestunud kildudeks ning erinevad alter egod võtavad tema keha suvalistel hetkedel üle, elab ta üsna normaalset elu. 13 tema isiksust hakkasid tegelema maalimisega peale kunstiterapeudiga kohtumist ning nüüdseks on teda mainitud mitmetes ajalehtedes ja tal on olnud mitmeid isikunäitusi. Noble’i erinevad isiksused ei jaga teineteisega mälestusi, kuid nad võimaldavad oma maalide kaudu inimestel näha, milline on mõistusekontrolli maailm ja selle sümbolid.

Kuigi mõned tema isiksused maalivad rahumeelseid loodusstseene, on Kimi piltidel siiski enamasti kujutatud mõistusekontrolli ohvritele sarnaseid õudseid mälestusi nagu füüsiline piinamine, alandamine ning võikad okultistlikud rituaalid. Tema teosed mitte ainult ei näita mõistusekontrolli tagamaid, vaid ka sellega seotud sümbolismi. Üheks tema isiksuseks, mis keskendub just mineviku traumadele on Ria Pratt, kelle teoseid näeb siin.

Intervjuus The Independentile selgus, et Kim on nii lõhestunud, et teda ennast polegi enam – on vaid tema keha, mida vaheldumisi asustavad hulk erinevaid isiksusi. Naises vahelduvad dominantsed isiksused, mis haldavad tema igapäevaelu ja “Kim“ on nende ühine keha ja koondnimi. Umbes 20 isiksusest, mis jagavad Kimi keha, on mitmed kergesti eristatavad. Judy on 15-aastane, kes kannatab anoreksia ja buliimia all, Bonny on emalikku tüüpi, Salome on usklik, Ken on depressiivne, Hayley on kaalukas, DJ on tumm, Patricia on alfaemane jne. Kimi erinevad isiksused andsid intervjuu ka USA omanimelise jutusaate juhile Oprah´le.

Intervjuu tegemise ajal räägiti Patriciaga, kes tegeleb enda ja oma lapse elude korraldamisega ning on viimastel aastatel olnud Kimi dominantne isiksus. Ta rääkis muuhulgas ka sellest, kuidas mõned Kimi isiksused ei tea sellest, et nad on lõhestunud inimese osad ja mõned lihtsalt keelduvad seda uskumast. Samuti teab ta juba kindlaid päästikuid, mis võivad sundida alter egosid vahetuma ja ta püüab neid vältida. Ometi teeb ta igapäevaselt läbi 3-4 personaalsuse vahetust.

Kui vaadata Kimi erinevate isiksuste maale, torkab silma asjaolu, et kõigil on väga erinev stiil ja temaatika, kuid neid kõiki uurides saab kokku lugu, mis kirjeldab Kimi kunagisi ebainimlikult kohutavaid läbielamisi.

 

Bonny

Ta oli paar aastat dominantseks isiksuseks ning tema maalid kujutavad enamasti inimesi mehhaaniliste robotitena. Teos “Ma olen lihtsalt järjekordne isiksus“ kujutab tema lõhestumist mitmeteks alter egodeks. Kesksel tegelasel on silmad kinni seotud, muutes ta võimetuks nägema oma seisundit.

K-Im-Just-another-personality-sml-e1316130291726

Teine Bonny teos “I-Test“ kirjeldab mõistusekontrolli ohvriks olemist: mõra koljus kujutab psüühika mõranemist ja üks verine (ilmselt puuduv) silm viitab poole maailmavaate kaotamist.

i-test

 

Golden Dawn

Tema on see isiksus, kes sünnitas Kimi lapse Aimee. Kuna ta ei ole olnud dominantne isiksus, usub ta, et Aimee on siiani väikelaps ning ei tunne teda kodus ära. Enamus tema maale kujutavad jäsemetuid mannekeenilaadseid inimesi, keda piinatakse.

armedgoddess

Tema nimi on tugevalt seotud okultistliku salaseltsi Kuldse Koidikuga, mille hulka kuulusid näiteks Arthur Edward Waite  ja Aleister Crowley. Mõistusekontrollis kasutatakse ka iidse okultismi elemente, mistõttu ei ole kuigi üllatav, et talle selline nimi anti. Tema teos “The Naming“ ehk “Nimetamine“ kujutab hetke, kus tema isiksus loodi. Taaskord on temal vägivaldselt üks silm eemaldatud ja asetatud tekstiga, mida ilmselt kasutati tema programmeerimiseks.

thenaming

Key

Alter ego Key ehk Võti on eriline selle poolest, et tal näib olevat sügav mõistmine mõistusekontrolli protsessidest ja selle okultistlikust alatoonist. Enamus tema töödest kirjeldavad programmeerimisprotsessi kui kabalistlikku “Suurt Tööd“, pannes kabala põhisümboli – Elupuu – kesksesse fookusesse.

“It Happens“ ehk “See Juhtub“ on väga detailne maal, mis kujutab mitut programmeerimise kihti, millega ohvreid traumatiseeritakse ja mõjutatakse. Pealkirja valik on lihtne moodus öelda, et kõik see tõepoolest toimub. Maali keskel on abitu inimene, keda ümbritsevad mitmed kihid. Kõige välimine kiht kujutab stseene, kus ohvreid piinati. Sealt viivad nooled kihini, kus on sodiaagimärgid, mida kasutatakse koodina, et määrata ja katalogiseerida ohvri programme. Ohvrit ümbritsev kiht sisaldab sõnu “põrgu“, “saatan“, “veri“ ja “tapa“, mis on kõik šokisõnad, mida kasutatakse ohvri traumatiseerimiseks.

it_happens

 

Teos “Golden Kaballa“ kasutab sarnast põhimõtet, mida eelminegi maal, kuid traumatiseerivad stseenid on asendatud okultistlike sümbolitega ning ohver kabala Elupuuga.

Golden-Kaballa

Judy

Tema on teismeline tüdruk, kelle maalid keskenduvad duaalsusele, mida esindavad must ja valge värv ning vabamüürlaste malelaua mustriline põrand, mida esineb tema töödes üsna tihti. Sellel põrandal pannakse toime okultistlikke rituaale ja tseremooniaid ning ilmselt mõjutati teda tugevalt duaalsusega (hea tüdruk versus paha tüdruk – midagi, mida leidub popkultuuris väga tihti) ja ruudulise põranda sümbolit kasutati tema programmeerimisel.

Judy_chekered

Teos “Symbolic or What“ on tõepoolest sümbolistlik. Kujutatud on kahte tüdrukut, kes väldivad ruudulisele põrandale astumist, kuna seal on madu. Nad katavad oma suguelundeid, viitades sellele, et madu on falloslik sümbol. Maal näitab ka, et põrandal on ohvritele tugev mõju.

symbolic_or_what

Ria Pratt

Tema maalid on kõige häirivamad, aga ka paljastavamad. See isiksus usub, et ta on 12-aastane tüdruk ning tal on erksad mälestuspildid oma traumast. Ta kujutab stseene enda piinamisest ja alandamisest ning seintel on kujutatud peegelpildis kirjutatud sõnumeid. Piinajad on alati ohvritest suuremad ja tumedamad ning neil on õõvastav naeratus. Ohvritest on ka pooleldi läbipaistvad hõljuvad kujutised, mis viitavad nende alter egodele. Tema teoseid on raske vaadata ja veelgi rängem on mõista, et ta pidi päriselus seda kõike kogema.

“It’s a Dog’s Life“ ehk “Koeraelu“ kujutab ohvreid rihma otsas. Kirjutis seinal “Pratt oli siin“ rõhutab asjaolu, et tegu on tema enda kogemustega.

its_a_dogs_life

 

ted_legless

 

Kõiki Kimi erinevate isiksuste teoseid saab vaadata siit, mõned häirivamad neist jätsime me avaldamata.

 

Allikad: Vigilant Citizen, Independent, Oprah

Fotod: www.flickr.com/photos/kimnoble/

 

Toimetas Sander Soomaa

 



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt