Eksperdid hoiatavad tapjarobotite väljatöötamise eest

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

16. märts 2013 kell 16:48



Endisest luureohvitserist kirjanik Douglas Pryer avaldas essee, mis hoiatab tapjarobotite väljatöötamise eest. Juba praegu on probleeme mehitamata ründelennukitega, mis väidetavalt tapavad iga terroristi kohta ka 50 kõrvalist tsiviilisikut.

 

Pryer avaldab arvamust, et droonide kasutamine rikub USA mainet ning õhutab sõjategevust, kuid kõik see on ainult eelmäng tapjarobotite väljatöötamisele, mille eesrinnas on ilmselt DARPA.

 

Ta pole ainus, kes tehnoloogilises arengus ohtu näeb. Inimõiguslased kutsusid juba eelmisel aastal üles autonoomsete tapjarobotite keelustamisele, kuid siiani pole ükski riik sellega kaasa läinud. Üleilmse organisatsiooni Human Rights Watch raportis märgitakse, et elu ja surma puudutavate otsuste andmine robotite kätte oleks tehnoloogia viimine liiga kaugele.

 

“Inimese kontroll peab säilima, et vähendada tsiviilisikute surma ning vigastusi. On ülioluline peatada tapjarobotite arendamine enne, kui nad ilmuvad riikliku arsenali hulka. Mida rohkem riigid sellesse investeerivad, seda raskem on neid veenda sellest loobuma,” ütles inimõiguslane Steve Goose.

 

Eelmisel aastal teatasid ka Cambridge’i teadlased projekti alustamisest, mille eesmärgiks on uurida intelligentsete robotite poolt inimkonnale kujutatavat ohtu.

 

 

Allikad: Infowars, BBC, DailyTech, The Guardian

Lisalugemist Postimehest

 

 

Toimetas Maarja Aljas



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt