USA politsei tappis kuuga rohkem inimesi kui teiste riikide korrakaitsjad mitme aastaga

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

4. mai 2015 kell 18:20



Politseivägivald on USA-s juba pikemat aega päevakorral ja kui enamikul juhtudel pääsevad vormikandjad sellest karistuseta, siis viimasel ajal suurima avalikkuse meelepaha pälvinud Freddie Gray juhtum Baltimore’is päädis kuuele politseinikule väärkohtlemise või tapmise eest süüdistuse esitamisega. Uudisteportaal Think Progress avaldas hiljuti ülevaate, mille kohaselt Ühendriikide politseinikud tapsid märtsis 111 inimest – seda on rohkem kui teiste suurriikide politseinikud mitme aasta peale kokku.

 

Need numbrid on šokeerivad ja näitavad USA politseinike vägivallakalduvust (loe erinevaid juhtumeid ka artikli alt “Samal teemal” rubriigist – toim.). Näiteks USA naabri Kanada politsei käe läbi sai terve 2014. aasta jooksul surma 14 inimest – see on kümneid kordi väiksem arv kui Ameerikas.

Suurbritannias, kus on 60 miljonit elanikku, toimus 2013. aasta aprillist kuni 2014. aasta aprillini kokkupuutes politseiga 50 surmaga lõppenud juhtumit, samas USA ja Kanada puhul tehti statistikat politsei poolt surnuks tulistamise põhjal ning 2014. aastal tulistas Inglismaa politsei surnuks ühe ja 2013. aastal mitte ühtegi inimest. Aastatel 2010 kuni 2014 toimus Inglismaal kokku neli surmaga lõppenud tulistamist – siia kõrvale võib kontrastiks tuua Albusquerque’i linna New Mexicos, mille elanikkond on vaid 1% Inglismaa omast, kuid kus toimus samal perioodil 26 surmaga lõppenud tulistamist.

Hiinas, mille elanike arv on 1,3 miljardit ehk umbes neli korda rohkem kui USA-s, registreeriti kogu 2014. aasta jooksul vaid 12 politsei tegevuse tõttu toimunud surmajuhtumit.

Saksamaal piirdub politsei poolt surnuks tulistatute arv paariga aastas ja Islandil on teadaolevalt ainult üks inimene üldse sellise lõpu leidnud.

Erinevaid statistikaid võrreldes selgub, et USA politseinikud tapavad keskmiselt 70% rohkem inimesi kui ühegi teise arenenud riigi korrakaitsjad ja seda moto “kaitstes ja teenides” (to protect and serve) all…

 

 

Allikad: Think Progress, Free Thought Project, Wall Street Journal

Fotod: baltimoresun.com, randallsmith.com

 

Tõlkis Avely Pütsep

Toimetas Mariann Joonas

 

NB! Telegram tegutseb tänu lugejate abile. Kui sinu arvates on Telegramis ilmuv info vajalik ja oluline, võid soovi ja võimaluse korral meid toetada. Telegrami lugeja vabatahtliku toetuse tegemiseks vajaliku info leiad siit.



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt