Kuidas käituda, kui leiad hättasattunud looma

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

5. juuni 2013 kell 14:15



Viimastel päevadel on Eesti Loomakaitse Seltsi hädajuhtumite infotelefonile laekunud hulgaliselt teateid leitud metsloomadest ja lindudest. Ainuüksi 3. juunil sai selts 27 sellekohast teadet, vanendas ERR. Allpool mõned näpunäited, kuidas käituda, kui leiad looduses või inimasustuses hätta sattunud linnu või looma.

 

Eesti Loomakaitse Seltsi juhatuse liige Tania Selart selgitas, et varasuvisel poegimise ajal sagenevad juhtumid, kus inimene kohtab abituna näivat looma. “Tihtiligu on abitus vaid näiline, kuna loomapojad alustavad iseseisvat elu, olles sealjuures siiski oma vanemate kaitse ja hoole all,” ütles Selart.

Eesti Loomakaitse Selts annab nõu, kuidas käituda, kui leiad hättasattunud looma.

 

Linnu- ja loomapojad

Kui leiad linnupoja, kes on tõenäoliselt pesast välja kukkunud, siis ära puuduta teda. Mitte mingil juhul ei tohi loomalast ära viia. Linnuema on tavaliselt lähedal, et oma lapsi aidata. Isegi, kui arvad, et tegu on orvuga, ei pruugi see nii olla. Vahel hülgab linnuema oma väeti poja ise, et seeläbi kindlustada oma tugevamate poegade ellujäämise. Looduse loomulikku eluringi tuleks sekkuda nii vähe kui võimalik. Nagu öeldud, on looma- ja linnuemad tihti lähedal, et süüa tuua. Hoia silm pesal. Kui tundub, et keegi pole seda lõhkunud või vanemad pole mõnda aega oma poegi toitma tulnud, siis võta ühendust Keskkonnainspektsiooniga numbril 1313.

 

Haiged ja vigastatud metsloomad

Kui leiad haige või vigastatud looma, helista kohe Keskkonnainspektsiooni valvetelefonil 1313. Nemad annavad sulle nõu, kuidas on kõige parem toimida. Ära püüa loomale ise abi anda. Metsloomade loodusest püüdmine ja kodus pidamine ilma loata on seadusvastane tegevus. Lisaks sellele riskid iseenda tervisega, kuna loom võib kanda haigusi. Üksi looma lähedal olles ära kunagi kummardu või kükita, sest loom hindab vastase suurust ja ohtlikkust tema silmade kõrguse järgi maapinnast ning sellest tulenevalt on inimene tema jaoks ohtlik loom.

 

Kutsumata külalised

Et vältida soovimatuid allüürnikke, tuleks kasutusele võtta mõned ettevaatusabinõud. Sulge korralikult kõik väljas asuvad prügikonteinerid, ära jäta välja söödavat, mis võiks meelitada rebaseid (nt kassi- või koeratoit), sulge kõik avaused, kust metsloomad võiksid sisse pääseda ning kasuta tõrjevahendeid (ere valgustus ja spetsiaalne helitõrje sisenemispaiga läheduses teevad imesid). Kui aga mõni metsloom on ennast sinu kodus juba kenasti end sisse seadnud, siis teavita sellest Keskkonnainspektsiooni numbril 1313.

Kuidas hättasattunud loomi aidata, seda saad lugeda ka Keskkonnaameti kodulehelt siit.

 

Allikad: BNS, Eesti Loomakaitse Selts, ERR, Keskkonnaameti koduleht

Foto: gibsonswildliferehabcentre.org

 

Toimetas Ksenia Kask

 



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt