Rio de Janeiro tänavatel protestisid 100 000 inimest

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

18. juuni 2013 kell 9:12



 

Üle 200 000 inimese avaldas esmaspäeval Brasiilia suuremates linnades meelt jalgpalli konföderatsioonide karikaturniiri korraldamisele kulutatud miljardite dollarite ning kallinenud ühistransporditeenuse vastu, teatas politsei. Kõige ulatuslikumad protestid alates ajast, mil meeleavaldused 10 päeva eest riigis algasid, möödusid valdavalt rahumeelselt. Vandalismiakte registreeriti Rio de Janeiros ja Porto Alegres, vahendab BNS.

 

Politsei lasi käiku pisar- ja pipragaasi ning kasutas kummikuule, et ajada laiali väikesed maskeeritud meelavaldajate rühmad, kes vandaalitsesid Rio linnavolikogu lähistel. Mõnedel neist õnnestus hoonesse tungida. Viis politseinikku sai vigastada kähmlustes hoone ümber piiranud häälekate demonstrantidega. Mujal Rios tuli tänavatele ligi 100 000 inimest, kellest suur osa marssis mööda linna peatänavat Branco avenüüd.

Telegram palub siinkohal tungivalt vaadata allpool viidatud videot Facebookis, kus on videopildi abiga näidatud selgelt, kuidas vandaalitsejaks ja vägivallatsejaks on (valitsuse palvel?) politsei, kes kasutab vägivalda isegi ajakirjanike kallal.

São Paulos, riigi majanduspealinnas ning rahvarohkeimas linnas, tuli tänavatele ligi 65 000 protestijat, kes marssis linna peatänava Paulista Avenue suunas. Erinevalt analoogilistest meelavaldustest möödunud nädalal, ei ole sel korral protestidega vägivalda kaasnenud.

 

 

Rousseff tegi presidendi blogi kaudu lühikese avalduse, milles ta kutsus rahvast üles vaoshoitusele. “Rahumeelsed protestid on seaduslikud. Noorte jaoks on loomulik meelt avaldada,” kirjutas ta. Protestiaktsioone korraldati ka Belo Horizontes, Fortalezas, Salvadoris ja teistes linnades.

Spordiminister Aldo Rebelo hoiatas varem esmaspäeval, et võimud ei lase protestidel häirida jalgpalliturniire – laupäeval alanud konföderatsioonide karikaturniiri ning aasta pärast toimuvaid maailmameistrivõistlusi.

Meeleavaldajad väljendavad vastuseisu piletihinna tõusule ühistranspordis – seniselt 1,5 dollarilt 1,6-le ning 15 miljardi dollari kulutamisele kahe jalgpalli suurvõistluse korraldamiseks. Protestijad nõuavad nende summade kulutamist tervishoiule ja haridusele. Brasiilia võõrustab 2014. aastal jalgpalli maailmameistrivõistlusi ning 2016. aastal toimuvad Rio de Janeiros suveolümpiamängud.

 

Vaata ka videot, kuidas protestijad pralinnas Brasilias valitsuse kantsi Congresso Nacional hoone juures oma meelsust näitavad. Klipi lõpus on näha, kuidas inimesed hakkavad maja katusele jooksma. Väidetavalt oli neid seal lõpuks kokku 2000 meeleavaldaja ringis, mis kutsus esile üleüldise juubeldamise. Hiljem moodustas hinnanguliselt 5000 noort kongressihoone ümber inimketi.

 

Lisaks soovitame vaadata Facebooki üles laetud videot, kus üks brasiillane seletab videopildi abiga, mis seal tegelikult toimub. Head vaatamist!

 

Allikad: BNS, World Riots 24/h

Fotod: World Riots 24/h

 

Toimetas Mariann Joonas

 



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt