GMO-uudiseid: Brasiilia kaalub terminaator-seemnete kasutamist

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

12. detsember 2013 kell 14:23



Brasiiliast võib saada esimene riik maailmas, mis eirab ÜRO poolt seatud moratooriumi ja võtab vastu otsuse kasutada geneetiliselt muundatud nn terminaator-seemneid. Kui riigi õiguskomisjon seaduse vastu võtab, siis on biotehnoloogiaettevõtetel veel üks põhjus pühi pidada. Maailma toidu päeval 16. oktoobril võttis Brasiilia kongressi komisjon selle seaduse menetlusest maha, võttes arvesse nii oma kodanike kui ka rahvusvahelise kogukonna väljendatud vastuseisu. Kuigi lubati, et selle valitsuse ajal seda teemat uuesti üles ei tõsteta, näib, et ametnikud on oma sõnu söömas.

 

Seemnete geneetilise kasutamise piiramine, mida inglise keeles teatakse väljendiga genetic use restriction technology (GURT), on saanud rahvasuus nimeks terminaator-tehnoloogia või enesetapuseemned. Need on sellised seemned, mille teine põlvkond ei ole enam idanemisvõimeline. See tehnoloogia aretati kontseptsioonina välja juba 1990-ndatel, kuid seni ei ole seda kasutusele võetud ning 2000. aastal kehtestas ÜRO sellele moratooriumi, mida kinnitati aastal 2006.

Juhul kui Brasiilia valitsuse õiguskomisjon selle eelnõu heaks kiidab, arvatakse, et Brasiilia hakkab ette võtma samme selleks, et 193 maa esindajate üksmeelne moratoorium terminaator-tehnoloogiale lagunema hakkaks. Terminaator-tehnoloogia plussina on välja toodud seda, et see väldib Amazonase bioloogilise mitmekesisuse saastumist kogemata loodusesse pääsenud geenmuundatud seemnetega. Kuid samas seab see talunikud olukorda, et nad on täielikult sõltuvad biotehnoloogiaettevõtetest ning 10 000 aastat kestnud komme järgmise aasta külviks seemneid säilitada saab läbi.

Arvatakse, et biotehnoloogiakorporatsioonid nagu Monsanto, DuPont ja Syngenta, mis omavad kokku 54% suurust turuosa globaalsel seemnete turul, liiguvad ettevaatlikult selle suunas, et valmistada järgmise kahe-kolme aasta jooksul terminaatorseemneid ette turundamiseks. Ning Brasiilia valitsuse otsus aitab neid sellele lähemale. Järgmine põlvkond nn zombi-seemneid on sellised, mille idanemisvõimelisust on võimalik taastada kindlate kemikaalide abil. See tagab maksimaalse korporatiivse monopoli ja kasumi, kuna sel moel ei ole vaja teha kulutusi uute seemnete tootmiseks ning samas on võimalik teenida kemikaalide müügist.

Samal ajal on Hawaii osariigist häid uudiseid GMO-vastastele. Seaduseelnõu nr 113, mis sai 5. detsembril ametlikult heaks kiidetud, keelab kõigi uute geenmuundatud taimede kasvatamise Hawaii Suursaarel. Sarnaselt Kauaile jääb siiski erandina sisse geenmuundatud papaia, mida Hawaiil väga laialdaselt kasvatatakse. Saare kuberner Billy Kenoi kirjutab ametlikus pressiteates, et see uus seadus sätestab selle, et globaalsete põllumajanduskorporatsioonide asemel soovitakse toetada kogukonnal põhinevat talupidamist. Suursaare üldine suund edaspidiseks püüdleb toidu kasvatamisel sõltumatuse ja iseseisvuse suunas.

 

 

Allikad: ETC Group, Green Med Info, Wikipedia, Reuters

Foto: vaccineliberationarmy.com

 

Toimetas Katrin Suik

 



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt