Monsantos tegutseb salaosakond firma tooteid kritiseerivate teadlaste ohjeldamiseks

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

27. aprill 2015 kell 14:34



Paljud suurkorporatsioonid kasutavad oma jõukust ja mõjuvõimu neile soodsate poliitikate väljatöötamise ja jõustamise kindlustamiseks. Igal aastal kulutatakse suuri summasid lobitööle ja inimressursse avaliku arvamuse mõjutamiseks. Hiljuti tunnistas Monsanto esindaja ühes tudengitele peetud loengus esmakordselt, et ettevõtte palgal on terve osakond töötajaid, kes tegelevad korporatsiooni seisukohtadega mittenõustuvate teadlaste diskrediteerimisega.

 

Oleme varem kirjutanud, kuidas biotehnoloogiatööstus kontrollib GMO-dega seotud uurimuste avaldamist, raskendades enda suhtes kriitiliste teadustööde avaldamist ja läbiviimist. Samal ajal soodustatakse igati endaga seotud teadlaste töid, mis väidavad, et GM-taimed ja nende peal kasutatavad pestitsiidid on ohutud. Nüüd on Monsanto kriitika alla sattunud ka Maailma Tervishoiuorganisatsiooni (WHO) järeldus, et taimekaitsevahendite toimeaine glüfosaat (mida Monsanto kasutab ka ühes oma populaarsemas tootes Roundup) võib tekitada inimestele vähki. Ettevõte on läinud oma huvide kaitsmisel isegi nii kaugele, et nõuab WHO-lt asjakohase uurimuse tagasivõtmist ning selles esitatud väidete selgitamist ja põhjendamist, viidates sellele, et teised uurimused on näidanud Monsanto toodete ohutust. Samas jäetakse mainimata tõsiasi, et ohutust tõestavate uuringute läbiviijad on enamasti Monsantoga seotud, olles ettevõtte endised või tulevased töötajad.

 

Monsantos on salaosakond vastaste diskrediteerimiseks

Pole ilmselt kuigi üllatav, et Monsanto palgal on terve salaosakond ametnikke, kelle tööülesanneteks on ettevõtte huve kahjustavate uurimistööde ja neid läbiviinud teadlaste diskrediteerimine. Selle asjaolu paljastas kogemata Monsanto vanementomoloog Bill Moar tudengitele suunatud loengus, milles muu hulgas reklaamiti Monsanto toodete ohutust. Loengu ajal oli üks tudengitest küsinud Moarilt, mida Monsanto teeb, et vastata nende tooteid halvas valguses näitavatele teadustöödele, mille peale Moar sõnas, et Monsantol on terve osakond, mis tegeleb ettevõtte toodete ohutust ründavate teaduslike tööde küsimusega.

Teadlaste vaigistamine on tänapäeva USA-s riiklikul tasandil probleem: paljud ministeeriumid tõstavad nendega koostööd tegevate firmade ärihuvid kõrgemale inimeste tervisest ja õigusest saada infot toodete ohutuse või ohtlikkuse kohta. Seetõttu esitas keskkonnaga seotud õigusrikkumistega seotud vilepuhujaid kaitsev organisatsioon PEER 26. märtsil petitsiooni USA põllumajandusministeeriumile (USDA), nõudes teadlastele tõhusamat kaitset poliitilise survestamise ning mõjutamise eest. Organisatsiooni sõnul leiab USDA-s aset ulatuslik teadlaste heidutamine ning mõjutamine, kui nende leiud on vastuolus ministeeriumiga seotud firmade ärihuvidega.

 

Teadlaste survestamine

Näiteks on üha enam USDA teadlasi saanud märgukirju, et nad ei avalikustaks infot mõningatel tundlikel teemadel, mis võivad tööstust kahjustada. Samuti on teadlastel käsitud ümber kirjutada avaldamiseks vastu võetud teadusartikleid ning eemaldada neist lõike, mis võivad kutsuda esile proteste põllumajandustööstuselt. Suurettevõtete huvidega vastuollu läinud teadlasi püütakse survestada mitmesuguste vahenditega, näiteks palgata puhkuse, vallandamise või rünnakutega nende teooriate vastu. Levinud on ka võte panna sellised tööd absurdselt pikale “ooterežiimile”, soovitades vastuoluliste leidude “lahjendamist“, uurimustelt autorite nimede (ja seega USDA-ga seotuse) eemaldamist ning avalikel esinemistel teemadele rangete piirangute seadmist.

PEER-i asedirektori Jeff Ruchi sõnul on hiljuti vähemalt kümme USDA teadlast, kes on avaldanud uurimusi, mis kahtlevad kindlate põllumajanduslike kemikaalide ohutuses, oma töö pärast sekeldustesse. Roundupi kantserogeenseks tunnistamise valguses vajavad objektiivsed teadlased hiigelkorporatsiooni mõjuvõimu eest tugevamat kaitset, mida PEER püüab selle petitsiooniga saavutada. Nimelt nõutakse USDA-lt uute poliitikate vastuvõtmist, mis ennetaks uurimistööde poliitilist mahasurumist või muutmist ning kindlate protseduuride määramist, uurimaks süüdistusi teaduse mõjutamises. Loodetavasti saavutatakse piisava avalikkuse surve abil oma eesmärgid, kuigi USDA esindajad püüavad jätkuvalt väita, et kõnealuseid probleeme lihtsalt ei eksisteeri.

 

Allikad: Reuters, Daily Kos 1, 2

Foto: www.scientificamerican.com

 

Toimetas Allar Pajuste

 

NB! Telegram tegutseb tänu lugejate abile. Kui sinu arvates on Telegramis ilmuv info vajalik ja oluline, võid soovi ja võimaluse korral meid toetada. Telegrami lugeja vabatahtliku toetuse tegemiseks vajaliku info leiad siit.



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt