Soome lihamüüja: hobuseliha on hinnatud delikatess

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

19. veebruar 2013 kell 9:34



hobuseliha

Kaubanduskett Lidl teatas esmaspäeva õhtul, et leidis kahest Soomes müüdud loomalihatootest hobuseliha. Kauplustekett korjas müügilt loomalihaguljaši Coquette ja ravioolid, milles leiti hobuseliha jälgi. Lidli teatel avastati toodetes hobuseliha jälgi firma enda korraldatud DNA-analüüsides, kirjutab Postimees.

 

Soome toiduohutusamet Evira teatas esmaspäeval, et hakkab tegema riigis müüdavate lihatoodete DNA-analüüse.

Euroopa Liidu toiduahela ja loomatervishoiu alaline komitee andis reedel käsu alustada otsekohe loomalihana märgistatud toodetele DNA-analüüside tegemist, tulemused tuleb esitada komisjonile 15. aprilliks.

Lihaskandaal algas jaanuari keskpaigas, kui Iiri võimud avastasid muuhulgas Tesco ja Aldi kaupluseketis müüdud veiseburgerites hobuseliha. Skandaal on löönud laineid üle Euroopa ja paljastanud keerulised tarneahelad, poodidest on eemaldatud miljoneid veiseliha sisaldavaid tooteid.

 
Kuid paljud soomlased ei tee kärast hobuseliha müügi ümber välja. Ühe Tampere kaubahalli lihamüüja Simo Linnamaa kommenteeris YLE-le, et hobuseliha ostetakse palju ja see on hinnatud delikatess.

“Isiklikult olen seisukohal, et kõik mis söögiks kõlbab, tuleb ära kasutada” sõnas mees ja lisas, et ta teab paljusid hobuseomanikke ja ratsutajaid, kes samuti hobuseliha söövad.

Lõpuks tõdevad lihaleti ümber seisvad inimesed, et hoolimata nende isiklikust seisukohast, kas hobuseliha on söödav või mitte, ei ole kuidagi vastuvõetav, et hobuseliha salaja loomaliha pähe müüakse.

 
Allikas: Postimees, YLE

 

Toimetas Mariann Joonas