Endised luuretöötajad: kõik nuhivad kõigi järele

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

3. juuli 2013 kell 9:18



 

USA endise luurejuhi sõnul võivad eurooplased küll väljendada avalikkuse ees pahameelt Ühendriikide luuretegevust puudutavate paljastustega seoses, kuid nad teavad suurepäraselt, kuidas “luuremänge” mängitakse – igaüks nuhib igaühe järele, vahendab BNS.

 

Samale asjaolule näis vihjavat ka president Barack Obama, püüdes maha rahustada kära seoses USA riikliku julgeolekuameti (NSA) väidetava luuramisega Euroopa Liidu ja teiste liitlaste diplomaatiliste esinduste järele.

“Ma garanteerin teile, et Euroopa pealinnades on inimesi, kes on huvitatud kui mitte just sellest, mis ma hommikuks sõin, siis vähemalt sellest, mis võiks olla mu kõneaineks nende liidritega kohtudes,” ütles Obama esmaspäeval Tansaaniat külastades. “Just nõnda luuretalitused töötavad.”

NSA endine juht Michael Hayden naeruvääristas solvunud proteste teisel pool Atlandit, öeldes, et mitte üksnes Ameerika ei nuhi oma sõprade järele, ning soovitas avalikku hädakisa tõstvatel eurooplastel vaadata esmalt, mis nende endi valitsused teevad.

Anonüümsust palunud luurellikas kinnitas uudisteagentuurile AFP sama.

“Prantslased luuravad meie järele, luuravad Inglismaa järele. Iisrael, Venemaa, Ühendkuningriik, USA, Hiina — kõik suured riigid tõsiseltvõetavate luureteenistustega nuhivad alati teiste riikide valitsuste järel,” ütles ta.

“Silmakirjalikkus on osa mängust,” ütles Georgetowni ülikoolis töötav USA Luure Keskagentuuri (CIA) endine töötaja John Scheuer. Tema sõnul on ammune traditsioon öelda spioneerimise kohta avalikult üht, salaja aga kiita heaks hoopis muud.

Salavanglate programmiga seotud Scheuer ütles, et CIA jagas regulaarselt oma Euroopa partneritega terrorikahtlusaluste karmi ülekuulamise teel saadud teavet.

“Ent millal iganes see avalikuks tuli, olid nad šokeeritud ja rabatud ning mõistsid hukka meie sellise teguviisi,” sõnas Scheuer AFP-le. “Ja nii see mäng käib,” lisas ta.

“Meil Ühendriikides on tagataskus olemas informatsioon selle kohta, kes meie vastu luurab ning on alati võimalik, et kui keegi Euroopas või Euroopa meie suhtes liiga kaugele läheb, ütleb president, “OK, siin on tõendid X Euroopa riigi luuramisest Ameerika vastu”,” ütles ta.

Spioonimaailmas on nuhkimine liitlaste järele vaikimisi lubatud, kuid on mõned meetodid, mis ei tule eales kõne alla, nagu valimiste mõjutamine Euroopas, ütles endine luureametnik.

Ainus tõeline “punane joon” puudutab USA-d, Suurbritanniat, Austraaliat Kanadat ja Uus-Meremaad, kel on omavahel luurekoostöö alane kokkuleppe.

Ühendriikide liitlaste seas arvatakse Prantsusmaad ja Iisraeli tegutsevat eriti aktiivselt majandusalase küberluurega.

USA 16 luureteenistuse andmeid sisaldava analüüsi kohaselt on USA ettevõtete vastu suunatud majandusspionaažis esikohal Hiina, millele järgnevad Prantsusmaa, Iisrael ja Venemaa.

 

Allikas: BNS

Loe lisaks: The Australian

Foto: spykeychaincamera.com

 

Toimetas Mariann Joonas

 

 



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt