Keemiaravi võib soodustada vähirakkude vohamist ja resistentsust

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

21. oktoober 2013 kell 15:20



Teaduskirjanduses on taas leidnud kinnitust asjaolu, et vähiravis kasutatav keemiaravi võib olla pigem vähki põhjustava kui seda raviva toimega. 2012. aasta augustis ajakirjas Nature avaldatud uurimus kirjeldab seda, et keemiaravi kahjustab ka kasvajat ümbritsevaid terveid kudesid, toetades nii hoopis kasvaja arengut ning põhjustab vähirakkudes raviresistentsuse teket, luues n-ö supervähirakke.

 

Washingtoni osariigis Seattle’is asuva Fred Hutchisoni nimelise vähiuuringute keskuse teadlased uurisid kemoteraapia mõju tervetele koerakkudele ning leidsid, et see kahjustab tervete rakkude DNA-d, mille tagagajärjel hakkavad rakud tootma molekule, mis toetavad uute vähirakkude teket. On selge, et tervete kudede kahjustamine keemiaravi käigus on organismi nõrgestava toimega ning selle uurimuse põhjal võib järeldada, et rutiinse keemiaravi põhjustatud kahju tervetele kudedele on märkimisväärse ulatusega.

Hiljutises raportis uuringu kohta selgitati uuringu tulemusi järgnevalt: “Teadlased leidsid, et keemiaravi põhjustab kasvajarakku ümbritsevates fibroplastides (rakutüüp, mis toodab rakuvälist maatriksit ja kollageeni) spetsiifilise molekuli  WNT16B tootmist 30 korda suuremal hulgal. See aitab vähirakkudel kasvada, tungida naaberrakkudesse ning muuta need keemiaravi suhtes resistentseteks.“

 

Keemiaravi põhjustatud supervähirakud on tapvamad kui tavalised vähirakud

Sama teadlaste meeskond leidis ka, et keemiaravi kaasnähuna muutuvad vähirakud levimisvõimelisemaks kui enne ravi. Nagu “superputukad” ja “superumbrohud”, mis arenesid looduses välja tavaravimite ja kemikaalidega töötlemise tagajärjel, juhtub sama ka vähiravis. Keemiaravi tagajärjel tekkivad “supervähirakud” ei allu enam isegi kõige agressiivsemale ravile, mille tõttu muutub vähk palju ohtlikumaks. Uuringu kokkuvõttes kirjutatakse, et tsükliliselt läbi viidud keemiaravi tagajärjel võib tekkida rakkudes mitteautonoomsete mehhanismide läbi suurenenud ravimresistentsus.

Ei ole üllatav, et üks vähiravi tööstusega tugevalt seotud arst on tulnud avalikkuse ette üleskutsega muuta vähiravi, kuid selle asemel, et kutsuda üles keemiaravi lõpetamisele, leiab ta, et on vaja leida võimalusi, kuidas tõhusamalt muuta keha loomulikke vastupanureaktsioone keemiaravi toksiliste mõjude suhtes. Konventsionaalse vähiravi valem – lisa segusse uusi ravimeid, et eelmiste kõrvalnähtusid peita.

Dr Allen Levin on oma raamatus  “The Healing of Cancer” (tõlkes vähi ravimine) kirjutanud, et “enamus vähipatsiente sureb keemiaravi tagajärgede tõttu. Üle kümne aasta on dokumenteeritud fakti, et keemiaravi ei elimineeri rinna-, soolestiku- ega kopsuvähki, ometi määravad arstid ikka veel nende kasvajate raviks keemiaravi.”

Vähiravis kasutatavale kiiritusele ning keemiravile on palju alternatiive ning kindlasti tasub enne ravi alustamist teha põhjalik taustauuring erinevate ravimeetodite kohta.

 

 

 

Allikad: Natural News, Nature, Cancer Reasearch UK

Foto: bad-drug.net

 

Toimetas Katrin Suik

 



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt