Ungarlased protestisid põhiseadusmuudatuste vastu

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

8. märts 2013 kell 11:56



 

Kümned ungarlased avaldasid neljapäeval valitsevate konservatiivide peakorteri ees meelt uute põhiseadusmuudatuste vastu, mis tulevad järgmisel nädalal parlamendis hääletusele, vahendab BNS.

Enamjaolt noored demonstrandid hõikusid: “Põhiseadus! Demokraatia! Õigusriik!” Üks neist üritas parlamendis enamuses oleva Fideszi erakonna hoonesse tungida, kuid politsei peatas ta kinni.

“Siin on üles ehitatud murettekitavalt ängistav süsteem, nagu diktatuur,” ütles 25-aastane demonstrant Milan Rozsa AFP-le.

 

Ungari võttis 2012. aastal vastu uue põhiseaduse, mille muudatusi parlament esmaspäeval hääletama asub. Kriitikud on nimetanud uuendusi kodanikevabadusi piiravaks.

Valitsuse sõnul on muudatused peamiselt tehnilist laadi. Fidesz tahab kirjutada seadusesse meetmed, mille konstitutsioonikohus on viimastel kuudel õigustühiseks kuulutanud, nagu näiteks valimisreklaami keeld erameedias ja avalikkuses magamise keelustamine.

Samuti tuleb hääletusele leping, mis kohustab riiklikke stipendiaate pärast ülikooliõpinguid Ungarisse jääma. Muudatusi on teiste seas tauninud Euroopa Nõukogu, Euroopa Parlament ja Euroopa Komisjon.

Ungari opositsioon kavatseb protestida laupäeval parlamendi ees.

 

“Ungari majanduskriis heidab varju nii valitsuse poliitikale kui ka opositsiooni protestiaktsioonidele,” ütles BBC reporter Budapestis Nick Thorpe, lisades, et Fidesz võitis valimised lubades luua juurde miljoneid töökohti, aga siiani pole tööpuudus vähenenud. “Kui rahva seas valitsev rahulolematus veelgi kasvab, seab see ohtu välisinvesteeringud ja uute töökohtade loomise,” ütles ta.

 

Ungaris on suured meeleavaldused viimastel kuudel üsna tavapärane nähtus. Oktoobri lõpus kogunes Budapesti tänavail meeleavaldustele ligi 200 000 inimest, kellest pooled protestisid peaministri Viktor Orbani vastu, pooled aga  kogunesid valitsuspartei meeleavaldusele, et avaldada poolehoidu peaministri jõulistele reformidele. Detsembris aga osalesid rahumeelsetel protestimarssidel tuhanded üliõpilased, et avaldada meelt valitsuse kavandatavate kärpemeetemete vastu, mille kohaselt väheneks riigi rahastatud ülikoolikohtade arv.

 

Allikad: BNS, BBC News, Global Post, ERR 1, ERR 2

Toimetas Õnne Puhk

 

 

 



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt