Michel Collon: Lääs hoiab Aafrikat koloniaalvõimu all

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

11. aprill 2013 kell 13:00



Prantsusmaa on asunud oma vägesid Malist välja tooma, kuid on otsustanud jätta 1000 sõdurit korda valvama. RT intervjueeris uurivat ajakirjanikku Michel Collonit, kes on kirjutanud palju sõjastrateegiatest ja relvakonfliktide kajastamisest meedias. Avaldame intervjuu täispikkuses.

 

RT: Prantsusmaa on nüüd öelnud, et jätab oma väed püsivalt Malisse. On see lahendus?

Michel Collon: Ei, see pole lahendus, sest see ei lahenda Mali jaoks probleemi. Riik on vaene, mis annab terrorismile võimaluse. Ja Mali on vaene Prantsuse firmade riisumise pärast. Nii et see pole lahendus, sest Prantsuse kohaloleku eesmärgiks pole islamistidega võidelda. Tõeliseks eesmärgiks on ressursid.

 

RT: Nii et millised on võimalused tagamaks regioonis stabiilsust?

MC: Kui tahta regioonis stabiilsust, tuleb lahti saada Prantsuse ja USA sekkumisest. Tuleb endalt küsida, miks nad on seal piirkonnas. Tuleb võtta arvesse, et Aafrikal on umbes 40% kõikidest mineraalidest, mis on üliolulised paljude riikide (eriti Hiina, Brasiilia ja India) majanduskasvuks. Samuti tuleb võtta arvesse, et Prantsusmaa ja USA on piirkonnas väga aktiivsed luues sõjabaase ja üritades kasutada kohalikke armeesid näiteks Somaalias ja Kongos. Lisaks üritab Prantsusmaa hoida oma firmasid. Nad ei taha, et Mali raha oleks autonoomne ja nad otsustaks ise, mida ressurssidega teha. Tuleb mõelda, miks Mali nii vaene on, nagu ka Niger, mis ometi on rikas uraani poolest. Nad on vaesed selle Lääne uus-kolonialismi pärast. Me peame neid riike võrdlema tõusvate Venezuela ja Boliiviaga, kus maavarasid kasutatakse vaesuse peatamiseks. Nii et see on võitlus Aafrika vastu ja Aafrika võimaliku autonoomsuse vastu.

 

RT: Miks tundub Prantsusmaa olevat nii valiv, keda ta Aafrikas aitab? Ta keeldus vastu astuma Kesk-Aafrika vabariigi mässulistele. Miks see nii on?

MC: Prantsusmaa toetab iga poliitilist jõudu, mida saab kasutada marionettidena ja see on nende ainus siht. Elevandiluurannikul oli stabiilsus kuni Prantsusmaa ja USA sekkumine selle kaosesse paiskas. Tegelikult ei saa Prantsusmaa ja USA strateegiaid mõista ilma mõistmata, et nad tahavad kontrollida Malit, Nigerit ja riike nagu Alžeeria; et nad tahavad peatada ühtse Aafrika teket; et nad tahavad peatada liitu BRICS-i (Brasiilia, Venemaa, India, Hiina, Lõuna-Aafrika) ja Aafrika majanduste vahel. Nad on tegelikult valmis hoidma Aafrikat koloniaalvõimu all.

 

RT: Läänest tuleb väga vastuolulisi sõnumeid – ühelt poolt toetavad nad Süüria mässulisi, kuid samas võitlevad sarnaste ilmingute vastu Malis. Millest selline järjepidetus?

MC: Jah, on täiesti silmakirjalik, et relvastatakse, toetatakse ja rahastatakse Liibüa, Süüria või Kaukaasia terroriste, kuid samal ajal teeseldakse nende vastu võitlemist teistes riikides. See on täiestu silmakirjalik, nagu see oli Afganistanis. Tegelikult on tegemist Zbigniew Brzezinski strateegiaga – kasutada äärmuslikke islamistlikke jõude relvana võitluses tõeliste vaenlaste Venemaa, Hiina ja kohalike jõudude vastu.

 

 

Allikas: RT

Foto: Youtube

 

Toimetas Maarja Aljas

 



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt