Belizes hävitati tee-ehituse käigus maiade püramiid

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

14. mai 2013 kell 19:01



 

Ehitusfirma hävitas Belizes ühe suuremaid maiade püramiide selleks, et kasutada selle materjali tee-ehituse projekti jaoks. Belize arheoloogiainstituudi juht Jaime Awe ütles, et Nohmuli iidse kompleksi hävitamine maa põhjaosas avastati eelmise nädala lõpus.

 

Seda Mehhiko piiri ääres asuvat tseremooniakeskust peetakse vähemalt 2300 aastat vanaks. Jaime Awe kommenteeris hävingut, öeldes: „Selline teadmatus ja hoolimatus tundub uskumatu – nad kasutasid seda materjali tee-ehitusel täitematerjalina.“

Nohmuli püramiid asus keset eravalduses olevat suhkruroopõldu ning sellel ei olnud selgelt eristatavad sirged kiviseinad nagu tavaliselt taastatud püramiidide puhul näha võib. Kuid siiski ei ole võimalik, et tee-ehitajad pidasid seda lihtsalt mäeks, kuna tegemist on hästi tuntud ja kõrge ehitisega muidu lamedate pinnavormide keskel. On uskumatu, et ettevõte, mis moodsa tehnoloogia abil võiks kaevandada ükskõik kus mujal, valis selleks tööks kultuurilise tähtsusega objekti.

Belize politsei on alustanud uurimist ning on võimalik, et esitatakse ka kriminaalsüüdistus. Kuigi kompleks asub eramaal, sätestab seadus, et kõik ajaloolised varemed on valitsuse kaitse all. Kahjuks ei ole see esimene kord, kui Belizes midagi sellist toime pannakse. See maa, kus elab ligikaudu 350 000 inimest, on suures osas kaetud džungliga, milles asuvad sajad maiade ehitiste varemed. Vähesed neist on aga sama suured, kui oli Nohmuli kompleks.

Bostoni ülikooli emeriitprofessor Norman Hammond, kes on töötanud Belize arheoloogilistel uurimistel juba 1980-ndatest, kirjutas Huffington Postile kommentaarina, et maiade ehitiste ümberlükkamine ja teetäitena kasutamine on Belizes suur probleem, kuid viimane kahju näib olevat senistega võrreldes suurim.

Belize ei ole ainus koht, kus maiade käsitööd ja ehituskunsti hävitatakse. Iidsed maiad olid levinud ka Mehhiko kagupiirkonnas, Guatemalas ja Hondurases. On arvatud, et iga päev hävitatakse mõni ajalooline maiade arheoloogiline paik ning selline hävitustöö on mõtlematu ja püsivate tagajärgedega.

New Yorgi osariigi arheloog Robert Rosenswig on kirjeldanud, kui keeruline ja südantmurdev oli töö San Estevanis pärast sarnast hävitustööd 2005. aastal. „Buldooserite tekitatud kahju San Estevanis oli laialdane ning piirkond oli kaetud keraamikakildudega. Me veetsime mitmeid päevi, püüdes hoomata kahjustuste ulatust, kuid ei mõistnud enne järjekordse buldooseri saabumist, et rinnakõrgused taimestikuga kaetud hunnikud on tegelikult buldooseritega kokkulükatud prügi.“

Ainus väike kompensatsioon püramiidide lammutamise juures on see, et sellise julmal moel paljastatakse ehitiste sisemine osa, millele muidu oleks ligipääs keerulisem.

 

 

Allikad: Huffington Post, 7 News Belize

Foto: www.theage.com.au

 

Toimetas Katrin Suik

 



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt