FDA on heaks kiitnud esimese putukaviirust sisaldava GMO gripivaktsiini

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

13. veebruar 2013 kell 18:08



 

Ravimiturule on jõudnud uus gripivaktsiin, mis on esimene omataoline, kuna sisaldab geneetiliselt muundatud valke, mis on eraldatud putuka rakkudest. USA toidu- ja ravimiohutuse amet (Food and Drug Administration – FDA) kiitis hiljuti heaks Flubloki nimelise vaktsiini, mis sisaldab rekombinantset DNA-tehnoloogiat ning putukaviirust, mis tõenäoliselt aitab vaktsiinide tootmist kiirendada.

 

Vaktsiini infolehe kohaselt sisaldab see kolme erineva gripiviiruse tüve geneetiliselt muundatud valke. Vaktsiini tootja selgitusel toodetakse seda ühe kindla ööliblika vastsete rakkude peal, muundades neid geneetiliselt sel moel, et need hakkavad tootma suurt kogust hemaglutiniini, mis võimaldab gripiviirusel koguneda raku pinnale ning sinna siseneda.

 

Võib tekitada Guillaini-Barré sündroomi

Nii et “traditsioonilise” vaktsiinitootmise asemel, kus kasutati söötmena kanamuna, on vaktsiinitööstusel nüüd võimalik toota suuri koguseid gripiviiruse valke geenmuundatud organismi abil, mis kindlasti suurendab selle tööstuse kasumit. Aga see võib tuua kaasa ka hulga tõsiseid kõrvalnähtusid, sealhulgas ravimi infolehel märgitud raske neuroloogiline haiguse Guillaini-Barré sündroomi.

Eesti Lihasehaigete seltsi koduleheküljel kirjeldatakse seda järgmiselt: Guillaini-Barré sündroom on harvaesinev dramaatiline haigus, mille korral käte-jalgade tuimusele ja “sipelgate-jooksmise-tundele” järgneb kiiresti süvenev nõrgenemine. Patsient võib jääda täiesti halvatuks ning vajada hingamisabi. Kui see suurim lihasnõrkuse periood õnnestub üle elada, toimub tavaliselt 3–12 kuu jooksul aeglane paranemine. Pooltel patsientidel oli mõned nädalad enne esimeste sümptomite teket olnud mingi nakkushaigus, kaitsesüstimine, operatsioon või trauma.

Teiste võimalike kõrvalnähtudena on üles loetletud allergilised reaktsioonid, hingamisteede infektsioonid, peavalud, kurnatus, muutunud immunokompetents (keha võime kutsuda esile adekvaatne immuunvastus võõraine sattumisel organismi), rinorröa (vesine ninavoolus), müalgia (lihasvalu).

Kuigi kaks ravimi kliinilistes katsetes osalenud inimest suri katse käigus, väidab ravimifirma siiski, et tegemist on turvalise ja tõhusa ravimiga, mis erinevalt teistest gripivaktsiinidest kaitseb 45% tõenäosusega kõikide liikvelolevate gripiviiruste vastu.

 

FDA lubab ka vaktsiini, mis sisaldab koera neerurakke

Eelmise aasta novembris lubas FDA turule ka farmaatsiagigandi Novartis toodetud gripivaktsiini Flucelvax, mille tootmisel on kasutatud söötmena koera neerurakke. Kuna seda on võimalik palju kiiremini toota, siis võib vaktsiinifirma toota seda suurel hulgal ja panna ootele, kuni keskvalitsus kuulutab välja pandeemia. Nii nagu eelpoolmainitud vaktsiin, oli ka Flucelvaxi valmimine võimalik tänu 2006. aasta riigieelarvest antud miljardi dollari suurusele grandile vaktsiinitööstusele. See toetus oli mõeldud uute vaktsiinitootmise meetodite väljaarendamiseks, et oleks võimalik suurt hulka vaktsiine väga kiiresti toota. Kaks uut GMO gripivaktsiini on Reutersi andmetel praegu veel väljatöötamisel.

Allikad: Natural News, Health Impact News Daily, Mercola.com, Reuters 

 

Toimetas Katrin Suik



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt