Hispaania vanapaar sooritas võlgade tõttu enesetapu

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

16. veebruar 2013 kell 16:10



 

Võimude sõnul leiti 68-aastane mees ja 67-aastane naine 12. veebruaril oma kodust Mallorcal, kus nad olid võtnud retseptirohtudest üledoosi. Endast maha jäetud kirjas põhjendas vanapaar otsust endalt elu võtta sellega, et nad ei olnud suutnud tasuda võlgu ja ees ootas kodust väljatõstmine.

 

Mõned tunnid pärast seda enesetappu hääletas Hispaania parlament selle poolt, et vaadataks uuesti üle maal kehtivad ranged eluasemelaenu ja väljatõstmist reguleerivad seadused. Kaalumisel olev uus seadus võimaldaks kinnisvarast loobumisel ka võlg kustutatuks lugeda, erinevalt praegusest olukorrast, kus pärast kodust ilmajäämist on inimesed veel sunnitud aastaid maksma tagasi võlga, sest kinnisvara väärtus on vahepeal kõvasti langenud ning ei kata kogu võetud laenu. Aga arutelu selle seadusemuutuse üle võib aega võtta veel kuid või isegi aastaid.

Võrdluseks, näiteks USA-s on tavapärane, et kodu kaotanud inimesed taotlevad üksikisiku pankrotti, mis küll rikub nende krediidiajaloo finantsasutuste silmis, kuid vabastab nad võla maksmise kohustusest.

 

2012. aasta novembris kuulutas valitsus välja kaheaastase moratooriumi väljatõstmise olukorras olevatele peredele, kuid seaduses olevate kitsenduste tõttu puudutab see väga väikest hulka Hispaania peresid.

Hispaania majandus langes kriisi 2008. aasta teisel poolel ning miljonid inimesed kaotasid töö. Üle 350 000 hispaanlase on saanud väljatõstmisteate, kuna nad ei suuda sellises olukorras jätkata oma eluasemelaenu makseid. Ametlik töötusemäär on praegu juba 26%.

 

Allikad: Press TV, Startribune

 

Toimetas Katrin Suik



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt