USA piimatööstus soovib kasutada piimatoodetes aspartaami

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

27. veebruar 2013 kell 9:38



 

Kaks USA suurt piimatööstusega seotud organisatsiooni – rahvusvaheline piimatoodete liit (The International Dairy Foods Association (IDFA) ja riiklik piimatootjate ühendus (National Milk Producers Federation (NMPF) – on esitanud USA toidu- ja ravimiametile (FDA) avalduse, milles soovitakse luba aspartaami ja teiste kunstlike magustajate lisamiseks piimale ja piimatoodetele ilma seda toote infosildil kajastamata.

 

FDA lubab praegu “toitvate magustajate” nagu suhkru ja kõrge fruktoosisisaldusega maisisiirupi kasutamist piimatoodetes. “Toitvateks magustajateks” nimetatakse magustajaid, mis sisaldavad kaloreid. Uue petitsiooniga aga soovitakse leida ametlikku viisi muuta piima, koore ja 17 teise piimatoote standardit nii, et oleks võimalik kasutada nendes mõnda muud “turvalist ja sobivat” magustajat. Petitsiooni esitajate sõnul edendaks aspartaami ja teiste kunstlike magustajate kasutamine tervislikku toitumist ning oleks koolilastele kasulik, kuna vähendaks ülekaalulisust. Madala kalorsusega maitsestatud piim oleks eriti kasulik koolilastele, kuna lapsed eelistavad maitsestatud piima tavalisele piimale.

 

Kuigi FDA seisukoha järgi on aspartaam “turvaline ja sobiv” magustaja, on hiljuti avaldatud Yale’i ülikooli uurimuse tulemused risti vastupidised väitele, nagu vähendaks aspartaam ülekaalulisust. Uurimuses leiti, et kunstlikud magustajad hoopis suurendavad ülekaalulisuse ja II tüübi diabeedi levikut.

IDFA ja NMPF soovivad, et “mittetoitvate” magustajatega maitsestatud piima tooteinfo sildil ei kajastuks magustajate sisaldus, kuna nende väitel on tarbijatel niiviisi “lihtsam selle toote üldist toitainelist väärtust hinnata”. Nende argument on ka see, et suhkrut lisatakse piimale ilma seda tooteinfos kajastamata ja nende välja pakutud muudetud koostis ei oleks toime poolest halvem. Samuti leiavad nad, et toidud, mis on märgitud vähendatud kalorsusega, ei ole lastele atraktiivsed.

FDA ootab 21. maini avalikkuse kommentaare ja infot selle kohta, kas piimatoodete standardi muutmine on vajalik ja sobiv.

 

Allikad: Activist Post, DavidIcke.com, Federal Register, CBC 

 

 

Toimetas Katrin Suik

 



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt