Euroopa ajakirjanike liit kritiseeris Leedu eriteenistuse tegevust

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

12. november 2013 kell 18:43



Euroopa ajakirjanike föderatsioon (EFJ) kritiseeris teisipäeval Leedu erijuurdlusteenistuse (STT) jõuvõtteid uudisteagentuuri Baltic News Service (BNS) Leedu büroo vastu, nimetades seda katseks ajakirjandust suukorvistada. 

 

Erijuurdlusteenistus algatas uurimise väidetava ebaseadusliku infolekke asjus pärast seda, kui BNS edastas läinud nädalal STT hoiatuse Leedu juhtidele ja kahele seimikomisjonile seoses võimalike inforünnakute ja president Dalia Grybauskaitė kohta “peatselt” avaldatava valeinfoga, on öeldud EFJ pressiteates.

Kohtunik andis eeluurimise käigus BNS-i toimetajale korralduse paljastada oma infoallikas. Eriteenistus otsis läbi BNS-i toimetaja kodu, kutsus kuus agentuuri ajakirjanikku ülekuulamisele ja konfiskeeris mitu arvutit.

Leedu õiguskaitseorganite tegevus on tekitanud avalikkuses ulatuslikku pahameelt. Esmaspäeval kogunes erijuurdlusteenistuse hoone ette meelt avaldama kümneid ajakirjanikke ja vabaühenduste esindajaid, kes kutsusid üles Leedus meediavabadust kaitsma. STT tegevuse vastu on sõna võtnud ka Leedu president, peaminister ja teised juhtivad poliitikud ning Euroopa Nõukogu inimõigusvolinik.

“Me mõistame karmilt hukka jõulise haarangu BNS-is ning Leedu kohtu korralduse ajakirjanikele konfidentsiaalsed allikad paljastada,” ütles EFJ president Mogens Blicher Bjerregård. “On naeruväärne, et kohus otsustas kaitsta poliitilise eliidi huve seda rahvusliku julgeoleku kaalutlustega põhjendades, selle asemel, et kaitsta avalikku huvi infovabaduse osas.”

“Ajakirjanike õigust oma konfidentsiaalseid allikaid kaitsta on jultunult rikutud,” ütles EFJ-i peasekretär Ricardo Gutiérrez. “Ajakirjanikud ei saa toimida demokraatia valvekoertena, kui neid õigusi rikutakse või antud juhul poliitilise eliidi huvides jalge alla tallatakse.”

Euroopa inimõiguskohtu hinnangul on allikakaitseõigus väljendusvabaduse oluline osa; seda õigust kaitsevad Euroopas ka mitme riigi seadused. Euroopa ajakirjanike föderatsioon toetab Leedu ajakirjanike liidu (LZS) üleskutset valitsusele viia riigi allikakaitseadused vastavusse Euroopa standarditega.

 

Allikas: BNS

Loe lisaks: Lithuania Tribune, LT 2

Pilt: pakistanmediawatch.com

 

Toimetas Mariann Joonas

 



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt