Uuring: valuvaigistid võivad vähendada kanepi mäluhalvendavat toimet

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

25. november 2013 kell 12:03



Üks peamisi ravikanepi laiemat levikut takistav teaduslik vastuargument on see, et ühel kanepi koostisainel, tetrahüdrokannabioolil (THC), on mälu kahjustav toime. THC on see aine, mis põhjustab ka n-ö pilves olekut kanepi meelelahutuslikul eesmärgil kasutamise puhul. Kuid värske uuring, mis avaldati teadusajakirjas Cell, näitab, et selle kõrvalnähu ennetamine võib olla oluliselt lihtsam, kui arvatud. THC mõju vastu aitavad tavalised retseptivabalt müüdavad mittesteroidsed põletikuvastased ravimid, nagu näiteks ibuprofeen.

 

Hiirte peal tehtud katsetes leidsid teadlased, et kui kombineerida THC ibuprofeeni või mõne muu sarnase valuvaigistiga, on võimalik vähendada või täielikult ennetada kanepi mõju kognitiivsele funktsioonile. Samas jääb alles teiste kannabinoidide kasulik mõju. Lähiajal plaanitakse uurida, kas selline mõju ka inimeste puhul paika peab.

Uuringut juhtinud teadlane, Louisiana osariigi ülikooli neuroteaduse professor Chu Chen, kommenteeris, et ravikanepit on meditsiinilisel eesmärgil kasutatud juba tuhandeid aastaid ning see leevendab sümptomeid mitmete haiguste puhul alates kroonilistest valudest ja multiskleroosist kuni vähi ja krambihoogudeni. Kuid soovimatute kognitiivsete kõrvalmõjude tõttu on ravikanepi kasutamine piiratud. FDA on tunnustanud kanepi kasulikkust keemiaravi kõrvalnähtude leevendamiseks. Kuid kuna kanepi mälu kahjustava toime täpne mehhanism ei olnud teada, siis ei osata seda ennetada. Seetõttu otsustas Chen oma meeskonnaga uurida nende kõrvalnähtude molekulaarseid põhjuseid.

THC põhjustas hiirtel tsüklooksügenaas-2 (COX-2) nimelise kemikaali taseme tõusu hipokampuses – aju osas, mis on haaratud õppimise- ja mäluprotsessides. Selle aine puhul oli juba varem teada, et mittesteroidsed põletikuvastased vahendid ehk tavalised valuvaigistid alandavad selle taset ajus. Teadlased katsetasid kahe erineva valuvaigistiga – Celebrexiga, mille toimeaine on tselekoksiib, ja ibuprofeeniga. Tulemused näitavad, pikaajalise ja sagedase kanepitarvitamisega seotud mälu- ja õppimisehäireid võib olla võimalik ennetada nende tavaliste valuvaigistite abil. Selleks, et määrata täpsemat ravimikogust, mis ravikanepi kõrvanähtusid ennetaks, on vajalikud põhjalikumad uuringud inimestega.

Teadlased avastasid ka, et THC vähendab hiirte näitel Alzheimeri tõve poolt põhjustatavat närvirakkude kahjustust ning see kasulik mõju on ka sel juhul, kui THC kombineeriti tsüklookügenaas-2 pidurdavate valuvaigistitega. See annab lootust, et seni ravimatu Alzheimeri tõbi võib samuti ravikanepist leevendust saada.

 

 

Allikad: Elsevier Connect, Live Science, Cell

Foto: Cannabis Training University / Wikimedia Commons

 

Toimetas Katrin Suik

 



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt