Kohviklistiir – meditsiiniline naljanumber või loodusliku vähiravi geniaalne kaastegur

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

20. detsember 2013 kell 11:29



Kohviklistiiri on aegade jooksul nii naeruvääristatud kui ka võluvitsana imetletud. Aastaid kuulus see alternatiivse vähiravi tunnustatud osana ka ühe tuntuima meditsiiniraamatu “Merck Manual“ lehekülgedele, kuid kadus sealt äkitselt teadmata põhjustel eelmise sajandi 70-ndate keskel.

 

Gersoni teraapia

Kohviklistiir sai tuntuks osana juudi-saksa päritolu arsti Max Gersoni (1881–1959) vähiravist ehk Gersoni teraapiast. Nii Saksamaal kui ka hiljem Ameerika Ühendriikides elanud dr Gerson sai kuulsaks just oma uuenduslike avastuste ning tollal nii uskumatuna tunduva, toidul põhineva vähiravi propageerijana.

Pikki aastaid halvavate migreenihoogude all kannatades pani Max Gerson tähele, et toiduvalikuid muutes oli tal võimalik oma haigushooge leevendada ning neist lõpuks sootuks vabaneda. Arstina soovitas ta oma uudseid toitumispõhimõtteid ka patsientidele, kellest üks täheldas, et Gersoni “migreenidieet“ kaotas ära ka tema luutuberkuloosi. See avastus innustas Gersonit veelgi enam toitumisteraapiasse süvenema. Aastate jooksul töötas ta välja raviskeemi, mis viis sadade ja sadade ravimatuks tunnistatud inimeste paranemiseni. Teiste hulgas ravis Gerson kopsutuberkuloosist terveks ka oma sõbra, Nobeli preemia laureaadi Albert Schweitzeri naise, kelle haiguse ees tolleaegne meditsiin alla pidi vanduma.

Hoolimata konverentsidel avaldatud teadustöödest ja patsientide tervenemislugudel põhinevast tõendusmaterjalist ei aktsepteerinud meditsiiniringkonnad ei siis ega ka nüüd Gersoni vähiravi põhimõtteid. Gersoni tütar Charlotte Gerson, kes siiani oma isa pärandit edukalt edasi viib, on meenutanud, et Gersoni naeruvääristamiseks kujunes tollal populaarseks naljaks väljend “Ja kuidas teie oma kohvi soovite?“ (ingl k “And how do you prefer to take you coffee?“)

 

Kuidas kohviklistiir toimib?

Gersoni teraapias kasutatava kohviklistiiri idee seisneb eelkõige keha võimsaima antioksüdantse ühendi glutatiooni aktiivsuse tõstmises. Glutatioon mängib olulist rolli keha toksiinidest vabastamisel, kuna see aitab muuta rasvlahustuvaid toksiine vesilahustuvaks, mis võimaldab neid neerude kaudu kehast eemaldada. Glutatioon on peamine ühend, millega mürgid väljutamiseks seotakse ning samas stimuleerib glutatioon ka sapivoolu toksiliste ühendite eemaldamiseks. Glutatiooni toodab meie keha muide kogu aeg, samuti saame seda superainet mingil määral värske (kuumutamata) toiduga.

Kuna haigusest laastatud keha ja väsinud maks ei saa toksiinide väljutamisega just kõige tõhusamalt hakkama, võttis Gerson kasutusele detoksifikatsiooniprotsesse toetava kohviklistiiri. Joogis sisalduvatel alkaloididel teobromiinil ja teofülliinil on silelihaseid lõõgastav toime, mis paneb laienema nii veresooned kui ka sapijuhad. Kohvist pärit aktiivained kahveool ja kafestool liiguvad portaalveeni kaudu maksa, kus nad stimuleerivad võimsat ensümaatilist mehhanismi, glutatioon-S-transferaasi. Viimane katalüüsib omakorda elektrofiilsete toksiinide ühinemist glutatiooniga ning laienenud sapijuhad võimaldavad toksilisel kokteilil edukalt väljuda.

Väidetavalt suureneb glutatioon-S-transferaasi aktiivsus kohviklistiiri tegemisel kümneid ja kümneid kordi. Kui tavaliselt absorbeeritakse osa toksilisest sapist niudesooles tagasi soolestikku, siis tänu kohvi ensümaatilisele ergutamisvõimele ei lasta mürgistel ühenditel nüüd kehasse tagasi imenduda. Vastupidiselt sageli esinevale valearusaamale kohvi ise loomulikult maksa ei jõua, vaid jääb ringlema käärsoole viimases osas (sigmakäärsooles).

Mida rohkem toksiine organismist eemaldatakse, seda tõhusamalt toodab keha hapnikku kandvaid punavereliblesid. Puhastunud kudede ja hapnikurikka vere mõjul paraneb seedeorganite vereringe ja lihastöö ning maksa üldine toonus, mis viib omakorda üldseisundi paranemisele.

Kohviklistiiri tegemiseks kasutatakse iseenesestmõistetavalt vaid mahedalt kasvatatud, raskemetallide ja taimekaitsevahendite vaba kohvi. Kohviklistiiri abiga on inimesed saanud terveks nii fibromüalgiast kui ka kroonilisest väsimusest, seda soovitatakse unetuse, kõhukinnisuse, sapi ja maksaprobleemide korral. Kohviklistiir on looduliku teraapiavormina kasutusel paljudes alternatiivsetes vähikliinikutes üle maailma. Kohviklistiiri tegemisega kaasneb ka tugev valuvaigistav efekt.

Gerson ise soovitas vähiravi aktiivses faasis teha isegi kuni kuus kohviklistiiri päevas. Samas on praktika näidanud, et see võib teatud juhtudel viia elektrolüütide tasakaalutuse ja käärsoole mikrofloora häirumiseni.

Max Gerson pidas aksioomiks, et normaalse metabolismi juures ei ole vähi tekkimine võimalik ning et puhta toidu, orgaaniliste mahlade ja kohviklistiiriga organismi puhastamine on laiapõhjalise ravi üks alustaladest. Kaasaegne meditsiin jääb aga endiselt kindlaks uskumusele, et ei mahlajoomine ega käärsoole kaudu manustatav kohvi saa patsiente kuidagi aidata.

 

Liisu Orav

 

Allikad: Max Gersoni koduleht, Treating-Cancer-Alternatively.com, Cancer Research, Tantor

Foto:  gerson.org

 



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt