Tagasivaade jalgpalli MM-ile

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

17. august 2018 kell 14:17



Foto: Telegram.ee + Canva.com

Minuni jõudis kuuldus, et hiljutisel jalgpalli MM-il Venemaal olevat turvameetmed ja inimeste jälgimine viidud uuele tasemele. BBC vahendab, et Kaliningradis baseeruvas järelvalvekeskuses jälgiti 700 turvakaamera jäädvustusi ning veel eraldi 1200 kaamerat olevat paigaldatud Kaliningradi jalgpalli staadionile. Et sellest veel vähe poleks, siis kasutati jalgpalli MM-i ajal turvakaamerates moodsat näotuvastus tehnoloogiat, mis võimaldas kõiki staadionit külastanud pealtvaatajaid hetkega sisestada politsei andmebaasi. Liiguvad jutud, et selline inimeste jälgimine toimus koostöös FBI-ga.

 

Teatavasti on venelased näotuvastus tehnoloogiate arendamisel niivõrd osavad, et USA riiklik standardite ja tehnoloogiate instituut (NIST) üheskoos USA Kaubandusministeeriumiga autasustasid Moskvas baseeruvat NTechLabi aasta näotuvastuse väljakutse auhinnaga. Ajaloo esimese näotuvastuskonkursi kavandas USA riikliku luureteenistuse direktor ning NTechLabi valisid võitjaks NISTi teadlased. Näib, et Venemaa erasektor aitab parandada USA nuhkvara, sest NIST on seadnud eesmärgiks võtta kasutusele parimatest parimad näotuvastus programmid.

NTechLab on ennekõike tuntud kui FindFace äppi loojana, mis võimaldab jälgida kõiki nn Venemaa Facebooki ehk VKontakte sotsiaalvõrgustiku kasutajaid. FindFace töötab nii, et sa teed pildi suvalisest inimesest tänaval ning äpp kuvab sulle koheselt kõik VKontakes avalikud profiilid, mis on tolle inimese sarnased. Pole küll teada, millised firmad ja organisatsioonid veel FindFace’i kasutavad, kuid vähemasti möödunud aasta veebruarist alates on Moskva tänavate 160 000 CCTV turvakaameras kasutusel just NTechLabi arendatud näotuvastus tehnoloogia. Eeldatavasti on kõik need turvakaamerad, sotsiaalvõrgustikud ja politsei andmebaasid sünkroonis näotuvastus programmidega.

Kas selline inimeste jälgimine on eetiline ja seadustega üldse kooskõlas, on omaette teema, mis lähitulevikus kindlasti üha rohkem arutelu alla satub. Kindel on aga see, et enamus VKontakte, Instagrami ja Facebooki kasutajaid ei loe elu sees läbi neid kasutajatingimusi, millele sotsiaalvõrgustikku registreerudes kõik rõõmsalt “nõustun“ vajutavad.

Palun oota...
TEGEMIST ON TASULISE ARTIKLIGA, EDASI LUGEMISEKS PALUN VALI MAKSEMEETOD


Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt