Emil Rutiku: Ma ei ole millegi vastu, olen parema tuleviku poolt

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

15. aprill 2013 kell 10:04



 

Selle aasta üks valupunkte paljude eestlaste jaoks on elektri hinnatõus, isegi Eesti Energia juhatuse esimees Sandor Liive tegi oma elektripaketi neli korda ümber. Kuigi paljude poliitikute ja ametnike sõnul oli hinnatõus vältimatu, leidub ka teisel seisukohal olevaid inimesi. Üks nendest on muusik ja saatejuht Emil Rutiku, kes algatas allkirjade kogumise elektrihinna alandamiseks.

 

Mis ajendas sind Eesti Energia ja elektri hinnatõusu teemadel sõna võtma?

Mind ajendas seda tegema enda ümber järsult kasvanud inimeste hulk, kes ei saa oma eluga hakkama ja seda just sellepärast, et esmatarbekaup, teenus on muutunud kättesaamatuks. See ei ole ju mõistliku hinna kujundamise printsiip. Teeme ära ja pärast vaatame, mis saab. Inimesed on leplikud ja on nagunii nõus selle põhjendamatu koormaga.

Ma ei arva, et võtan sõna Eesti Energia teemadel, vaid pigem teatud inimeste otsuste teemadel – selliste, kes ei ole eelkõige mõelnud kodanikele. On teada fakt, et meie valitud oleks võinud taotleda pikendust elektrituru avanemisele, kuna oli teada, et see võib tõsta liiga kiiresti kodumajapidamiste kulusid.

Elektrituru avanemise varjus tehti nii, et võetakse inimestelt tasusid, mis ei ole otseselt seotud selle teenusega. Nüüd on teada, et valitud on suutnud läbi suruda oma plaanide salastamise taktika ja avalik teenus on kaetud saladuste looriga. Inimestel pole võimalust näha teenuse läbipaistvust ja kodanikust hoolivust. Aga mille jaoks me siis üldse valime kedagi, kes peaks seisma eelkõige inimeste eest.

Palju on viimasel ajal räägitud sellest, et tasakaal on paigast ära. Ja ilmselgelt on tasakaal võimalik saavutada iga inimese omapoolse panusega muutustesse. Iga inimene loeb ja iga inimese hääl on oluline. Ma ei ole millegi vastu, ma olen parema ja selgema tuleviku poolt.

 

Kes on sinu n-ö kaasvõitlejad?

Kaasvõitlejad on inimesed, kes teadvustavad olukorra tõsidust. Need on inimesed, kes saavad aru, et igal kodanikul on õigus ja lausa kohustus seista oma õiguste eest. Need on inimesed, kes näevad, et mitte kõik sammud, mis on tehtud Eesti heaolu tõstmiseks, pole kaalutletud ja otstarbekad.

Need on inimesed, kelle jaoks on tähtis Eesti mitmekülgne areng. Need on inimesed, kes saavad aru, et aeg on küps olla rahvaga avameelne ja arvestav. Ma tänan kõiki neid, kes juba on andnud oma hääle www.eestiinimesed.eu ja aidanud kaasa selle üleskutse laiale levikule. Ärge kiruge kuskil nurga taga, tehke oma hääl kuuldavaks. Iga hääl loeb.

 

Mida peaks sinu arvates elektri turustamise juures Eesti rahvale muutma?

Esimene samm on kindlasti läbipaistvus. Selge ja ratsionaalne käsitlus, eriti nüüd, kui elame veel üle raskeid aegu. Info jagamine igal tasandil. On ju teada, et teatud otsused on olnud ilma korraliku ettevalmistuseta, riske arvestamata. Enne ikka rahva huvid ja siis need teised. Kui arvutuste juures eksisteerivad salajased mudelid, on asi juba vale. Lilleküla selts on selle nimel palju ära teinud.

Mitte keegi ei räägi sellest, et kui saavad need ja need asjad tehtud, siis läheb kergemaks, lihtsamaks ja odavamaks. On teada, et korraliku majandamise juures kestavad asjad kaua. Nende asjade puhul ei saa mõelda, et ah, viskame minema ja võtame uue…

 

Kas sinu arvates võiks üks viis midagi muuta olla Rahvakogu kaudu?

Kindlasti on see kõige parem võimalus. Hea meelega näeksin, kuidas kõik need inimesed esindaksid oma kogukondasid ja olen täiesti kindel, et nad annaks hääle keskkonnas www.eestiinimesed.eu. Rahvakogu peab olema kodanikualgatuslik, puhtal kujul.

Natukene reaalsust. Tähelepanekud ühelt inimeselt, kes reaalselt osales Rahvakogus. Nupud (puldid) olid kõigil. Kuid need töötasid kehvasti. Vajutad – läheb roheline tuli põlema. Kui kustub, siis on ok, kui pärast rohelist süttib punane, siis vajutad jälle… ja nii kuni viis-kuus korda. Arvesse pidi minema viimane vajutus. See kohapeal hääletus ekraanidel näitas u 2/3 kuni 3/4 häältest.

Hiljem hakkasid lauajuhid paralleelselt täitma arvutis EMOR-i elektroonilist vormi. Kuna aga mitte kõik juhid ei olnud arvutitega, siis lõpus korjati ka inimeste lehed ära, kus olid märgitud vastused. Aga need vastuselehed ei olnud algselt selleks mõeldud ja mitte kõik vastused ei saanud olla loetavad. Hääletusele läksid mitte kõige olulisemad küsimused (kui võtta aluseks Rahvakogule tehtud ettepanekud ja nende online-toetus). Samas olid mõned vastused koostatud kas kogemata või teadlikult nii, et hiljem tekib võimalus erinevalt tõlgendada.

Rahvakogu on rahva kogu, ilma suunavate ja arvamust juhtivate abilisteta. Ja peaasi, et selle varjus ei võetaks vastu mõned otsused, mida Rahvakogu justkui tahtis.

 

Kas oled sel teemal saanud jutule ka mõne poliitikuga, kes sinu arvamust jagab?

Jah, olen saanud toetust oma algatusele. Kahjuks pole ükski organisatsioon, kelle eesmärk on arendada kodanikuühiskonda, mulle abi osutanud. On neid, kes vihjavad ID-lahenduse ebaefektiivsusele ja turvalisusele. Vene keeles öeldi, et kui see pole seotud konkreetse erakonnaga, siis ei saa see ju õige olla.

Arusaamatu on see, kuidas on asi jõudnud niikaugele, et inimesed kardavad või ei näe selles lootust. Kas keegi on teinud selleks midagi, et inimesed kardavad? Või siis, kas keegi on teinud selleks midagigi, et inimesed ei kardaks, vaid hoopis innustaks ja julgustaks olema aktiivne kodanik. Aga mitte ainult valimiste ajal. Hea, hooliv ja toimiv riik vajab kogu aeg putitamist.

Rahvas on vundament, ja kui vundament on tugev, siis on kõik korras. Tegelikkuses saavad kõik aru, et meil pole võimalik sellisel moel jätkata – veeretada kogu aeg eelmistele süüd, et kõik on sellepärast nii, kuna nemad tegid valed otsused. Me ei saa jätkata loodud süsteemiga, kus reaalset vastutust ei ole. Me ei saa jätkata olukorraga, kus suur osa energiast läheb ainult üksteise halvustamisele.

Me ei saa enam nii edasi minna, et inimestel pole vähimatki lootust olla ja tunda ennast olulisena. Usu taastamine õiglasesse riiki on ilmvajalik. Ja usalduse taastamine. Eirates rahvast, eiratakse ennast. Need, kes tahavad kõigest väest jätkata samal moel, sest neile on see kasulik, on kahjuks näoga vastassuunas, et äkki keegi on seljataga.

 

 

Oma hääle elektrihinna alanemise poolt saad anda ID-kaardi abil aadressil eestiinimesed.eu.

Et ka ilma ID-kaardita oma häält anda, avati just täna hommikul selleks vajalik leht veebikeskonnas petitsioon.ee/elektrihind.

 

Foto: Erakogu

 

Mariann Joonas



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt