Eesti numbrid ei valeta: kas vaktsineeritute hulgas on ligi 10 korda rohkem viirusekandjaid?

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

5. august 2021 kell 14:08



Foto: ekraanikuva+Canva

Delfi avaldas täna uudise: “Ööpäevaga tuvastati 258 uut nakatumist, 70% neist vaktsineerimata”, jättes mainimata mõned väga olulised seigad, mis toodi aga välja mitmes Facebooki jutulõimes. “Kuidas lugeda numbreid ning kuidas neid esitada, eksitava mulje saamiseks. Aga palun – väike faktikontroll. Jälgige pealkirja ja teeme siis ülearvutuse. Kes arvab, et arvutus on vale – palun korrigeerige,” kirjutab üks kommenteerija, juhatades sisse järgmise arvutuse:

 

“Kokku tehti 3462 testi. Nendest 3289 olid vaktsineerimata isikud (95%) ja 173 vaktsineeritud isikud (5%). Positiivse vastuse said 181 vaktsineerimata inimest 3289-st (5,5% testitute arvust) ja 77 vaktsineeritud inimest 173-st (44,5% testitute arvust). Olemasolevate arvude baasil saab väita, et vaktsineeritute hulgas on ligi 10 korda rohkem viirusekandjaid.”

Teine küsimus on aga see, et kui vaktsineerimata inimesed peavad tegema testi kas reisile, tööle, kontserdile vms minemiseks ja vaktsineeritud tõenäoliselt ainult siis, kui neid on sümptomid, siis kui palju annaksid positiivseid teste vaktsineeritud, kui neid testitaks sama tihedalt nagu vaktsineerimata inimesi?

Ehk siis kui tegu oleks päris teadusega (ja teaduse põhjal ju praegu valitsuse ja teadlaste/arstide sõnul otsuseid tehakse), peaks valim olema selline, et koos vaktsineerimata inimestega testitakse samas suurusjärgus ka vaktsineeritud inimesi – alles siis saaks selgema pildi, kui suur osakaal on viirusekandjatel kummaski grupis.

Tuletame meelde, et Islandil on vaktsineeritud suurem osa täiskasvanud elanikkonnast ja seal on nakatumiste arv rekordkõrgusel.

Ekraanikuva: covid.is

Ekraanikuva: graphics.reuters.com

 

Allikad: Delfi, Rea Rausi Facebook, Varro Vooglaiu Facebook, Islandi lingid teksti sees

 

Toimetas Mariann Joonas



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt