“1984”: Europol sai loa kõikide inimeste tegemisi piiramatult jälgida

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

30. juuni 2022 kell 18:37



Foto: www.europol.europa.eu

Kui varasemalt võis Euroopa ühendorganisatsioon Europol hoida pilku peal vaid nende inimeste tegevusel, keda milleski halvas kahtlustati, siis nüüd sai Europol õiguse kõiki eurooplasi nii-öelda igaks juhuks jälitada, vahendab Postimees. Sellele aitasid europarlamendis oma JAH-häälega kaasa ka Eesti saadikud Ansip, Madison, Terras, Toom ja Mikser.

 

Käesoleva nädala teisipäevast hakkas kehtima Euroopa Liidu määrus, millega Europol sai sisuliselt õiguse kõikide eurooplaste tegevusi valimatult uurida, täpsemalt õiguse kõikide eurooplaste andmeid massiliselt salvestada ja töödelda, vahendab heise.de. N-ö igaks juhuks jälitustegevust põhjendavad euroametnikud võitlusega terrorismi ja raske kuritegevuse vastu.

Uue seadusega saab Europol võtta kasutusse näiteks lennufirmade, Facebooki või ka kolmandate riikide kogutud andmed inimeste kohta ja neid oma äranägemise järgi töödelda. Euroopa Parlament on lubanud Europoli andmejälgimist panna omalt poolt kontrollima andmekaitse spetsialisti.

Samm on pälvinud teravat kriitikat andmekaitseaktivistidelt, sest uue seadusega legaliseeritakse selline käitumine ka tagantjärele.

Alus uuele seaduseelnõule pandi detsembris 2020, kui Euroopa Komisjon võttis töösse Europoli välja pakutud muudatused. 2022. aasta veebruaris jõudsid omavahelisele kokkuleppele komisjon ja Euroopa Parlament, regulatsioon võeti vastu 4. mail 2022 (480 häält poolt, 143 vastu ja 20 ei hääletanud) ning see jõustus 28. juunil.

Eesti saadikutest hääletasid regulatsiooni poolt Andrus Ansip (REF), Yana Toom (KESK), Jaak Madison (EKRE), Riho Terras (Isamaa) ja Sven Mikser (SOTS). Vastu ei hääletanud keegi, erapooletuks jäi Marina Kaljurand (SOTS). Urmas Paeti (REF) kohta hääletustulemustes märget ei olnud.

 

Allikad: Postimees, Europol, Euroopa Parlament, lingid artikli sees

Loe ka: Digit.Site

 

Toimetas Mariann Joonas



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt