“Tere, Teile on Telegram!” 12: Lastekaitsest ehk kuidas vanaemalt lapselapsed ära võeti ja 2. osa 9/11-st

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

21. september 2017 kell 19:59



Nagu igal neljapäeval, nii oli ka täna õhtul kell 19 Õhtulehe Facebookis eetris konspirituaalne jutusaade “Tere, Teile on Telegram!”12. episoodis tulid kõne alla taas üsna karmid teemad Telegrami loojate Mariann Joonase ja Hando Tõnumaa ning Õhtulehe loovjuhi Anu Saagimi kullipilgu all.

 

Kodanikuajakirjanik ehk juutuuber ja kodanikuaktivist Raivo Orgusaar on võtnud luubi alla ühe perekonna, kust neli last väevõimuga hooldekodusse paigutati. Väidetavalt ei saanud vanaema nelja lapselapse hooldamisega hakkama, kuigi lapsed said koolis hästi hakkama ja olid spordi- ja huviringides aktiivsed.

Lisaks olevat probleemiks, et suur pere elas kahetoalises remontimata korteris (tänaseks remont tehtud – toim.), kuid kas vaesus saab olla tingimuseks eraldada lapsed armastavast perekonnast? Ka hooldekodus hoiti lapsed eraldi – vanemad poisid omaette ja väiksemad tüdrukud omaette – kohtuda õed-vennad ei tohtinud. Lisaks rääkisid lapsed, kuidas neid hooldekodus peksti. Advokaadi abiga sai vanaema oma pere tagasi, kuid oktoobris on ees ootamas uus kohtuistung…

Kuna Eesti uue lastekaitseseaduse eeskujuks on Norra oma, soovitame lugeda ka artiklit: “Uus lastekaitseseadus – kas lapsi hakatakse massiliselt peredelt ära võtma?

Mõned aastad tagasi võttis ajalehes Savon Sanomat Soomes toimunud sarnase juhtumi järel sõna Helsingi ülikooli sotsiaalteaduste emeriitprofessor J. P. Roos, kes tõdes, et vanematelt laste eestkosteõiguse äravõtmine ja nende üleviimine asendusperedesse on omavalitsustele majanduslikult kasulik. Paljudel juhtudel saanuks õigeaegse reageerimisega probleemid lahendada, ilma et lapsed ja nende pered oleksid pidanud kannatama, kuid selle jaoks ei leita ressursse. Professor Roos võrdleb tänast olukorda 1960. aastatega: “Siis oli meil palju vange, sest inimesi saadeti väga kergelt trellide taha. Nüüd on siis kord laste käes – oma kodust ja perest eraldatud laste arv on uskumatult suur.”

 

Saate teises osas jätkub eelmises osas pooleli jäänud teema ehk 11. septembri 2001 USA terroriakti järelkaja – mis sel päeval ikkagi tegelikult toimus?

 

Vaata saate vanemaid osasid siit: Telegrami Youtube

Foto: penguinrandomhouseradio.com

 

Toimetas Sander Soomaa



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt