Kellele kuulub patent, kui leiutise “mõtleb välja“ tehisintellekt?

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

11. aprill 2024 kell 16:41



Peagi on saabumas — ja mõnede asjatundjate hinnangul juba saabunud — päev, mil tehisintellektid hakkavad leiutama asju, mida nende inimestest loojad leiutada ei suuda. Uus-Lõuna-Walesi ülikooli (UNSW) ekspertide osutusel ei suuda seadused sellise tehnilise arenguga veel sammu pidada.

 

Nüüdisajal pole enam üllatav näha uusi leiutisi, mis mingil moel tehisintellekti rakendavad või sellest kasu saavad, kuid kuidas peaks käituma leiutistega, mille tehisintellekt on välja mõelnud, küsib UNSW meediajuht Lachlan Gilbert tehnikauudiste portaalis TechXplore. Kas patent tuleks sellisel juhul omistada tehisintellektile?

Need on probleemid, millega kogu maailma seadusetegijad silmitsi seisavad — ja mis võivad muutuda pakiliseks nüüd, kus patendiseadused peavad toime tulema poolehoidjate väitel ainsa tehisintellekti-süsteemi leiutajana käsitleva kaasuse esmakordse lahendamisega.

Teadusajakirjas Nature hiljuti avaldatud kommentaaris arutlevad kaks UNSW Sydney juhtivat akadeemikut selle üle, mida võib kaasa tuua patentide omistamine tehisintellektile.

Intellektuaalomandiõiguse spetsialist aseprofessor Alexandra George ja tehisintellekti-ekspert professor Toby Walsh väidavad, et praegu kehtivad patendiseadused pole selliste juhtumite menetlemiseks piisavad ning et seadusandjatel tuleb seetõttu muuta intellektuaalset omandit ja patente käsitlevaid seaduseid, mis on sadu aastaid muutumatutel eeldustel toiminud.

Arutlusalune juhtum puudutab USA-s tegutseva tehisintellekti-ettevõtte Imagination Engines pre

Palun oota...
TEGEMIST ON TASULISE ARTIKLIGA, EDASI LUGEMISEKS PALUN VALI MAKSEMEETOD


Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt