Meedia infosulg: ajakirjanike tööd Gaza sektoris piiratakse

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

1. märts 2013 kell 16:19



 

Vastusena novembris toimunud raketirünnakuile Gaza sektorist on Iisrael sulgenud peamise kaubatee. Olukord piirkonnas muutub pingelisemaks ja Gazas töötavad ajakirjanikud leiavad end aina tihemini olukorrast, kus nende töö ja elu on kestva vastasseisu tõttu ohus.

 

Juhtivale Iisraeli ajalehele heebrea keeles uudiseid vahendavale Gaza ajakirjanikule Sami al Ajramile jäid 2012. aasta novembris Gaza piirkonnas toimunud rünnakud viimaseks, millest ta kirjutada sai. Kuu aega hiljem keelustas Palestiina esipartei Hamas ajakirjanikel Iisraeli meediaga koostöö tegemise, süüdistades viimast vaenulikkuses.

Ajrami ütleb: “Ma ei mõista seda otsust. Leian, et meie võitlus on vähem tähenduslik, kui me ei räägi sellest Iisraeli meediale ega saa neile oma sõnumit edastada.” Ajakirjanikuna tunneb Ajrami, et tal on isiklik missioon aidata mõlemaid pooli üksteisest paremini aru saada. Kui tema 9-aastane tütar sai haavata Iisraeli raketirünnakus, siis oli see Iisraeli ajalehe toimetaja, kes korraldas lapse transpordi üle piiri ja tema ravi. Samas ajalehes oli mehel võimalik avaldada oma meeleheidet ja viha seoses Iisraeli pommitamistega Gazas. Ajram lisab, et Iisrael kasutab meediat nendevastases sõjas: “Selles sõjas on rünnaku all ajakirjanikud – nad tahavad surmata meie sõnad ja raportid, mis tõestavad, et Gazas on toime pandud sõjakuritegusid.”

 

Rünnakud ajakirjanike vastu leiavad aset mõlemal pool piiri. Ka Iisrael keelab oma ajakirjanikel Gazas tööd teha, väites, et sealt uudiste edastamine on liiga ohtlik. Iisraeli ajakirjanik Ohad Hemo, kes töötas tihti Palestiina poole peal, ütleb, et Gaza on hirmutav koht, eriti iisraellastele. “Minu palestiinlasest kaameramehe juurde astusid Gazas maskides mehed ja andsid talle 25 000 dollarit, öeldes, et järgmine kord, kui juut astub Gaza territooriumile, palun teata meile, millist teed pidi te oma autoga sõidate, me röövime teid mõlemat, kuid laseme sinu vabaks.”

 

Pärast seda, kui Iisraeli valitsus keelas kuus aastat tagasi oma ajakirjanikel Palestiinas töötamise, palkas Hemo uudistejaam Gazas asuvaid palestiina ajakirjanikke. Nüüd on ka see Hamasi ettekirjutuse tõttu võimatuks muutunud. Seetõttu edastatakse Gazast ainult Hamasi sanktsioneeritud uudiseid.

Hiljutine inimõiguste raport süüdistab Hamasi ajakirjanike ahistamises, ründamises ja meelevaldses vahi alla võtmises. Iisrael on tugeva kriitikatule all ja langes maailma meediavabaduse pingereas 20 kohta allapoole seoses Iisraeli sõjaväelaste rünnakutega ajakirjanike vastu Palestiina territooriumil.

Need kaks ajakirjanikku, Sami al Ajrami ja Ohad Hemo, on haruldane nähtus. Ajrami selle tõttu, et ta avaldab arvamust heebrea keeles, püüdes Iisraeli avalikkuse tähelepanu, ning Hemo selle tõttu, et viibib sageli Palestiina territooriumil, kuhu julgevad minna vaid vähesed Iisraeli ajakirjanikud.

 

Allikad: Russia Today, RWB

 

Toimetas Katrin Suik

 



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt