Läbimurre GMO-de vastases võitluses: ettevõtted on hakanud tooteid muutma

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

8. märts 2014 kell 19:42



Jaanuaris 2014 tegi USA raadiosaatele “Coast to Coast AM” intervjuu uuriv ajakirjanik Linda Moulton Howe, kes oma vestluses Jeffrey M. Smithiga rääkis GMO-de ohtlikkusest ja pikaajalisest mõjust taimedele, loomadele ja inimestele. Kõne all oli ka Monsanto pealesurutud nn terminaator-seeme, mis kasvab ainult ühe hooaja, ja läbimurre 3. Jaanuaril 2014, kui General Mills teatas, et ettevõte lõpetab geneetiliselt muundatud tärklise ja suhkru kasutamise hommikusöögihelvestes Cheerios. Jeffrey M. Smith on asutuse Institute for Responsible Technology tegevdirektor ning raamatu Seeds of Deception (Meelepette seemned) ja dokumentaalfilmi Genetic Roulette (Geneetiline rulett) autor.

 

Jeffrey M. Smith: Kui Cheerios tegi teatavaks, et eemaldas GMO koostisosad oma tootest, siis selle all ei mõeldud nende toodetes kasutatavat kaera. USA-s on üheksa geneetiliselt muundatud toidukultuuri, kuid kaer ei kuulu nende sekka. Nad viitasid hommikusöögihelvestes olevale maisitärklisele ning suhkrule, mida saadakse imporditavast suhkruroost ja -peetidest. Geneetiliselt muundatud suhkrupeet asendati suhkrurooga ja GM-maisitärklis tavalise vastu.

Biotehnoloogiaettevõtted plaanivad geneetiliselt muundada enamiku kauplustes müüdavatest toiduainetest. 1999. aastal ütlesid Monsanto konsultandid välja, et nende eesmärk on patenteerida ja geneetiliselt ümber töötada kõik tarbeseemned. Bioloogilise mitmekesisuse vähenemine on aga üks suuremaid ohte meie planeedil.

 

 

Geneetiliselt muundatud terminaator-seemned

1990. aastal tootis Ameerika Ühendriikide põllumajandusministeerium (United States Department of Agriculture – USDA) koos põllumajandusuuringute keskusega (Agricultural Research Service – ARS) seemneid, mille teine põlvkond ei ole enam idanemisvõimeline. See tähendab, et farmerid ei saanud säästa oma seemneid järgmiseks hooajaks ning pidid iga kord ostma uued.

Ligi 60% kogu seemneturust kontrollivad oma patentidega nüüd Monsanto, Syngenta, Dow, Dupont, Bayer ja BASF. Nende seemnete kandumine teise farmeri maa peale ei tekita üksnes juriidilisi probleeme (talunik kasvatab oma maal peal viljasorti, mille eest ta ei ole maksnud), vaid võib takistada järgmisel hooajal üldse kogu viljakasvu. Terminaator-seemnete vastu on palju protesteeritud Indias, Ladina-Ameerikas ja Kagu-Aasias. Teadlased on isegi hoiatanud, et geenide kasutamise piirangute kehtestamine ja terminaator-seemnete kasutamine tähendab suurt ohtu põllukultuuride bioloogilisele mitmekesisusele: monokultuurid on haavatavamad ja vastuvõtlikumad kõikvõimalikele ohtudele.

2000. aastal kirjutasid 193 riiki ÜRO bioloogilise mitmekesisuse konventsiooni osaliste konverentsil alla resolutsioonile, milles nõuti rahvusvahelist moratooriumi terminaator-seemnetele. Nüüd, aastad hiljem, on see moratoorium ohus, kuna maaomanike grupid Brasiilias tahavad istutada geneetiliselt muundatud puid. Nad pooldavad terminaator-seemnete kasutamist selliste kultuuride puhul, mida ei kasutata toiduks, ent nende seemnete kasutamine tooks kaasa geneetilise saastatuse ohu pärast puude raiet.

Monsanto väidab, et terminaator-seemnete ehk “enesetapuseemnete“ kasutamine hoiab ära riski, et kellegi teise põllule sattudes hakkavad need seal kasvama. Paraku aga võib nende õietolm muuta naabri viljapõllu steriilseks ning sealt kogutud seemneid ei saa enam järgmisel aastal kasutada ning sellel on laastav mõju seemnevarude säilitamisele.

Ostes geneetiliselt muundatud seemneid Monsantolt ja teistelt sarnastelt ettevõtetelt, kirjutad alla nähtamatule lepingule, mis kohustab sind iga aasta ostma kataloogist piiratud koguses GMO-seemneid, see on lepingutes kirjas. Monsanto takistab sellega farmerite õigust seemneid taaskülvata. Ettevõte on kohtusse kaevanud talunikke, kes levinud tava kohaselt puhastavad sojaube, et neid järgmisel aastal uuesti kasutada.

 

 

Kas maailmas on toimunud läbimurre võitluses GMO-dega?

On näha edusamme, Cheerios tegi oma toodetes juba muudatusi. Rahvas pole Monsanto tegevusega rahul, kuna ettevõte on kasutanud mürgiseid aineid nagu PCB, Agent Orange ja DDT.

Suurimaks liikumapanevaks jõuks geneetiliselt muundatud toodete vastu on tarbijate endi valikud, eriti USA-s. Harime inimesi GMO-dega kaasnevate terviseriskide suhtes. Ameerika keskkonnameditsiini akadeemia (American Academy of Environmental Medicine – AAEM ) andmetel on GMO-d seotud seedetrakti häiretega, immuunsüsteemi probleemidega, viljakusprobleemidega, kiirendatud vananemise ja organite kahjustustega. Tuhanded arstid kirjutavad nüüd välja GMO-vabu dieete ning Hartman Groupi andmetel valib 39% ameeriklastest juba praegu GMO-vabu toiduaineid.

Jaemüügiettevõte Target teatas, et on täiesti GMO-de vaba aastaks 2014, Ben ja Jerry jäätised loobusid nendest, kõik looduslikud toiduainetetööstused viskavad GMO-d oma toodetest välja ning nüüd on selle sammu astunud ka Cheerios!

 

Geneetiliselt muundatud lõhe ja sääsed

Nüüdseks on biotehnoloogiaettevõtete huviorbiidis peale seemnete juba ka kalad. USA toidu- ja ravimiamet (Food and Drug Administration – FDA) on valmis sel aastal andma oma nõusoleku geneetiliselt muundatud lõhe aretamiseks. Nad on geneetiliselt muundanud ka sääski ning lasknud neid loodusesse Malaisias, Caymani saartel ning Brasiilias. Oxitec plaanib nende viimist ka Floridasse. Loe selle kohta siit. GMO-de laiaulatuslik kasutamine on tulus äri.

Biotehnoloogiaettevõtete tegevus ohustab keskkonda, sest teoreetiliselt võib niimoodi kõik looduses asendada Monsanto, Duponti ja Bayeri versioonidega ja geneetiline saastatus on pöördumatu. Me räägime tehnoloogiast, mis mõjutab kõike elavat ja kõiki järgmisi põlvkondi. Geneetiliselt muundatud organismid suudavad üle elada nii globaalse soojenemise kui ka tuumajäätmete saaste.

See on praegu tohutu väljakutse – sõda kahe mõtteviisi vahel: me kas säilitame looduse või laseme biotehnoloogiaettevõtetel teha katseid, millel võivad olla ettearvamatud tagajärjed – ettevõtted varjavad GMO-de ohtu tervisele ja keskkonnale, riskides meie kõigi eludega.

 

Turusurve: GMO-de poolt või vastu?

On tekkimas olukord, kus silt, et toode on GMO-vaba, tõstab selle läbimüüki. Kui selline ülemaailmselt tuntud toode nagu Cheerios kuulutab, et on nüüd GMO-vaba, siis selle müük ja turuosa suureneb. See annab signaali ülejäänud toidutööstustele, et müügi suurendamiseks tuleb neil nüüd muuta oma toodete koostist ja hakata ennast esitlema kui GMO-vaba toodet või nad kaotavad turuosa.

Poeketi Whole Foods president juba ütles, et kui tootel on peal silt “GMO-vaba“, siis müük tõuseb 15-lt protsendilt 30-le. Samuti lubatakse üle kontrollida kõik juba sildistatud tooted. Praegu on tuhanded tooted ootamas heakskiitu märkele, et nad on GMO-vabad.

 

Kas laps on tervem, kui ta toitub GMO-vabalt?

Pidasin loengu Massachusettsi tehnoloogiainstituudis koos ühe teise teadlasega, kus rääkisime GMO-ohtudest ning küsisin publikult, kes keegi neist oli märganud muutusi oma tervises, kui proovis GMO-vaba dieeti. Üks naine tõstis käe ja ütles, et tema kuue ja poole aastane poeg oli olnud väga vägivaldne ja sõnakuulmatu ning taheti oma käitumise pärast koolist välja visata. Pärast minu dokumentaalfilmi vaatamist muutis ta lapse toitumist ning kuu aja pärast oli näha selgeid muutusi paranemise suunas. Vanemad on rääkinud, et lastel kaovad allergiad, astma, ADHD, nahaprobleemid ja ülekaalulisus, kui loobutakse GMO-dest.

Meie eesmärk on dokumenteerida kõik need juhtumid, et siis sotsiaalmeedia kaudu õhutada USA emasid geneetiliselt muundatud toiduainete vastu võitlema. Me peame loenguid ka meditsiinikonverentsidel ja meditsiinikoolides.

Viimase seitsme kuu jooksul oleme rääkinud seitsme katserühmaga ning nüüd on meil tuhandeid arste, kes kirjutavad välja GMO-vabu dieete ning näevad seoseid nende toiduainete ja vastavate häirete vahel, mis saab kinnitust, kui nad näevad sümptomite taandumist patsientidel.

GMO-de pooldajad väidavad, et geneetiliselt muundatud põllukultuurid on vajalikud, et kaotada maailmast nälg, kuid tegelikult on nende toiteväärtus väiksem ning kemikaalide üha suurenev kasutamine ohtlikum.

 

Kuula saadet siit (tund 3).

Linda Moulton Howe kodulehekülg

Fotod: earthfiles.com, gmoupdates.files.wordpress.com, vaccineliberationarmy.com

 

Toimetas Kirke Hellamaa

 



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt