Ekspress: Reformierakonna juhatuse valimistel võltsiti hääli

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

30. mai 2013 kell 9:10



 

Ajaleht Eesti Ekspress avastas Reformierakonna sisevalimistel pettuse, mille käigus andsid e-valimiste teel hääli vanainimesed, kes enda sõnul tegelikult valimas ei käinud, vahendab BNS.

 

Ajalehe andmetel toimus valimispettus nii 2011. kui ka 2013. aastal. Kuus Lääne-Virumaa eakat inimest kinnitasid Eesti Ekspressile, et ei ole valimistel osalenud, ometi on nad Reformeirakonna andmetel andnud oma e-hääle. Ajalehe hinnangul võib tegu olla üksnes jäämäe tipuga, kuna vaatluse alla võeti vaid Lääne-Virumaa piirkond.

Tõenäolise petuskeemi kohaselt tehti erakonnaga liitunud vanainimesele fiktiivne e-postiaadress, millega küsiti erakonna peakontorist salasõna ja kasutajanime. Peakontor saatis vajaliku info ja fiktiivsed aadressid teinud pettur logis Oravavõrku sisse ja hääletas endale soovitud suunas.

 

Reformierakond teatas, et kontrollib võimalikku rikkumist sisevalimistel Lääne-Virumaa maakonnaorganisatsioonis

Reformierakonna hinnangul vajavad selle nädala Eesti Ekspressi artiklis välja toodud küsitavused sisevalimistel Lääne-Virumaa maakonnaorganisatsioonis kontrolli ja erakond moodustab asjaolude selgitamiseks töörühma, teatas Reformierakonna pressiesindaja BNS-ile.

Erakonna moodustatavasse töörühma kuuluvad Riigikogu liikmed Väino Linde ja Peep Aru, erakonna piirkondade divisjoni juht Reimo Nebokat, IT-juht Mati Leet ja peasekretär Martin Kukk.

„Tahame välja selgitada, kas keegi on Lääne-Virumaal erakonna sisevalimiste süsteemi väärkasutanud ja kui, siis kelle huvides. See ongi erakonna moodustatava töörühma ülesanne. Teeme faktid selgeks ja sellest lähtuvalt esitame informatsiooni erakonna juhatusele ja aukohtule,“ ütles erakonna moodustatava töörühma liige Väino Linde.

„Oleme pidanud oluliseks sisevalimiste tehnilise korralduse usaldusväärsust. Meie tehnilised süsteemid on auditeeritavad ja kõik tegevused eranditult logitakse hilisemaks kontrolliks. On kahetsusväärne kui keegi on sisevalimistel käitunud viisil, mis ei ole lubatud,“ ütles Reformierakonna peasekretär Martin Kukk.

Reformierakonna üldkogu valis laupäeval erakonna esimeheks tagasi Andrus Ansipi ja uude juhatusse Kaja Kallase, Urmas Kruuse, Rein Langi, Jürgen Ligi, Kalev Lillo, Kristiina Ojulandi, Urmas Paeti, Keit Pentus-Rosimannuse, Hanno Pevkuri, Laine Randjärve, Valdo Randpere, Taavi Rõivase, Jaanus Tamkivi ja Kairi Uustulndi.

 

Allikas: BNS

Loe lisaks: Eesti Ekspress

Pilt: reform.ee

 

Toimetas Mariann Joonas

 



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt