Venemaa kaalub täielikku GMO-keeldu

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

8. oktoober 2013 kell 12:27



Venemaa on üks vähestest riikidest maailmas, kes ei luba mitte ühegi GMO-kultuuri kultiveerimist ärilistel eesmärkidel. Hiljuti keelati ajutiselt igasugune USA geenmuundatud maisi import ja kasutamine, kuna Prantsuse ülikooli värske uuring viitas sellele, et GM-mais põhjustab rinnavähki ja organite kahjustusi. Nüüd on Vene peaminister olevat Medvedev andnud käsu regulatiivsetele ametitele, et nood kaaluksid püsivat GMO impordi keeldu Venemaale, mis ähvardab vallandada transatlantilise diplomaatilise ja majandusliku lahkheli.

 

Aina suurem hulk Euroopas ja Venemaal tehtud teadustöid näitab, et laboriloomadele põhjustab GM-soja või -maisi põhine dieet tõsiseid terviseprobleeme nagu rinnavähk ning maksa ja neerude kahjustused. 2012. aastal Caeni ülikoolis läbi viidud sõltumatu pikaajaline uuring tõi kaasa laialdased vaidlused, kuna läbi roti eluaja kestnud uuring näitas hirmuäratavaid tulemusi: 50–80%-l emastest rottidest arenesid välja suured kasvajad ning 70% surid enneaegselt.

Kasvajad olid mõõtudelt väga suured, mõjutades oluliselt rottide elu ja tervist ning need olid tuvastatavad alles 18 kuu möödudes, mis näitab, et neid oli võimalik avastada vaid pikaajalise uuringu käigus. Tavapärane biotehnoloogiafirmade poolt läbi viidud katseperiood sellistes uuringutes on kõigest 90 päeva. Ometi leidsid paljud GMO-pooldajad võimaluse uuringut kritiseerida, kaheldes selle valiidsuses ja metoodikas, viidates ka, et katseloomade arv oli liiga väike.

Kõigi eelduste kohaselt hakkab Venemaa GMO-keeld kehtima juba 15. oktoobrist. Praeguste seaduste kohaselt on 19 geenmuundatud organismi kasutamine toiduainetööstuses lubatud, kuid GMO-de kultiveerimine on täielikult keelatud. Pärast maailmakaubandusorganisatsiooniga (WTO) liitumist oli Venemaa surve all lihtsustada GMO-de registreerimist ning peatada kontroll nende turvalisuse ja turunduse üle.

 

Riigid, mis keelavad Monsanto glüfosfaadil põhineva herbitsiidi

Glüfosfaat on maailma kõige müüdum herbitsiid ja Monsanto toodet Roundup kasutatakse üle 80% GM-maisi kasvatamisel üle maailma. Kuid glüfosfaadi väga tugeva toksilisuse kohta on viimase dekaadi vältel aina enam tõendusmaterjali ning on leitud, et see hävitas inimese platsentarakke laboritingimustes palju madalamas kontsentratsioonis kui ametlikult lubatud. On leitud, et glüfosfaadi toksiline toime avaldub poole väiksemas koguses, kui on seaduslikult lubatud selle sisaldus Euroopa Liidu joogivees. Glüfosfaat peatab organismis positiivselt laetud mineraalide, nagu mangaani, koobalti, raua, tsingi ja vase toime. Need on aga nii pinnase mikroorganismide, taimede kui ka loomade elutegevuseks elementaarsed.

Hiljuti keelas glüfosfaadi kasutamise täielikult koos veel 52 teise kemikaaliga El Salvador. Suurte biotehnoloogiafirmade poolt rahastatud GMO lobigrupp CropLife protesteeris selle keelu vastu, hirmutades kuni 60% suuruse saagikaoga, kui kemikaalid keelatakse.

Ka Taani on kehtestanud laialdase keelu glüfosfaadi kasutamise osas pärast seda, kui leiti, et see saastab riigi põhjavett. Taani ja Gröönimaa geoloogiainstituudi (Denmark and Greenland Geological Research Institution) läbi viidud testide kohaselt imbub see kemikaal läbi pinnase ja saastab põhjavett viis korda suuremal määral kui joogivee jaoks lubatud.

 

Allikad: Prevent Disease 1, Daily Mail, Science Direct, Prevent Disease 2

Foto: True Activist / Natasha Longo

 

Toimetas Katrin Suik

 



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt