USA sõjaväelased käivad kohut Fukushima tuumaõnnetuse pärast

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

5. aprill 2013 kell 17:46



 

Fukushima tuumajaama plahvatuse rahaliste tagajärgede likvideerimine pole kaugeltki veel läbi. USA sõjaväelased ja nende pered nõuavad 2 miljardi dollari suurust kahjutasu haigestumisjuhtumite eest, mille põhjuseks on väidetavalt tuumajaamas toimunud katastroof.

 

Hagejad väidavad, et Tokyo elektrienergia kompanii (Tokyo Electric Power Company – TEPCO), kes jaama haldab, andis eksitavad andmed radiatsioonitaseme suhtes, kui kutsus USA sõjaväe kohapeale appi kriisiolukorda likvideerima.

Sõjaväelased, kes teenisid katastroofi ajal USA lennukikandjal USS Ronald Reagan, mis suunati pärast 2011. aastal toimunud tuumajaama plahvatust Koreast päästetöödes osalema, on esitanud Lõuna-California piirkonnakohtus hagi TEPCO vastu. Praeguseks on avalduse esitanud 24 inimest, aga San Diego advokaadi Paul Garneri sõnul, kes hagejaid esindab, võib hagiga soovi korral liituda 70 000 sõjaväelast ja nende pereliiget, kes avarii ajal Jaapanis või Jaapani lähedal viibisid.

Hagejad väidavad, et Fukushima tuumajaamast lekkinud radiatsioon põhjustas muude haiguste seas ka leukeemiat, munandivähki, nägemisprobleeme ja günekoloogilisi vaevusi. “Nii suur arv vähijuhtumeid viitab kindlale seaduspärale,“ ütleb Garner. Vastaspool TEPCO pole New Scientisti soovile juhtumit kommenteerida vastanud.

 

Samas, Pentagon on koostanud online-lehekülje, millel on registreeritud radiatsioonitase Jaapanis ja selle ümbruskonnas neis paigus, kus sõjavägi võis pärast plahvatust viibida. Selle lehekülje andmeil on kõik fikseeritud tasemed tugevasti allpool ohtlikku määra. See seisukoht ühtib Maailma Terviseorganisatsiooni WHO hinnanguga, mille kohaselt tuumajaama lähiümbruses viibinud lastel võib esineda küll veidi suurenenud risk vähkkasvaja tekkimiseks, ent täiskasvanute puhul on see oht väike.

David Brenner Columbia ülikoolist New Yorgis ütleb, et kuigi leukeemia võib välja areneda lühikese ajaperioodi vältel pärast kiirguse mõjuväljas olemist ka kõnealuste dooside puhul, ei avaldu muude haiguste sümptomid enne kahte aastat.

TEPCO aga käib kohut mitmel rindel: selle aasta märtsi alguses algatasid 1600 Fukushima elanikku kohalikus piirkonnakohtus ettevõtte vastu kohtuasja, nõudes hüvitist psühholoogilise kahju tekitamise eest ja ümberasumisega seotud kulude kompenseerimist.

 

Fukushima tuumajaam on endiselt ohtlik

Kuigi peavoolumeedia sellest valdavalt vaikib ja ametlike uuringute kohaselt on kõik kontrolli all, arvab osa asjatundjaid, et Fukushima peidab endas globaalse tuumakatastroofi ohtu.

Jaapani diplomaat Akio Matsumura kirjutab oma blogis, et Jaapani endine suursaadik Šveitsis Mitsuhei Murata, kes esines 22. märtsil 2012 Euroopa Parlamendi eelarvekomitee avalikul istungil, käsitledes oma ettekandes Fukushima tuumakatastroofi tagajärgi, väitis, et praegune olukord tuumajaamas on endiselt ohtlik, viidates 4. reaktori võimalikele vigastustele.

Matsamura ütleb, et võimaliku plahvatuse käigus keskkonda sattuva tseesium-137 (tseesiumi radioaktiivne isotoop 137 Cs on tuumalõhestumise produkt, mis sattus suures koguses keskkonda 26. aprillil 1986 toimunud Tšornobõli katastroofi tulemusena – toim.) tase võib olla 85 korda kõrgem kui Tšornobõli plahvatuses, andes hävitava löögi kogu maailma keskkonnale.

 

Vaata ka Russia Today raportit:

 

Allikad: NewScientist, CNN, IPS, Akio Matsumura veebileht

Loe lisaks: Eesti Päevaleht, Novaator

Foto: Erergy Korea

 

Toimetasid Mariann Joonas, Õnne Puhk

 

 



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt