Kanepiõli – aju, hormoonide ja naha magustoit

4. mai 2013 kell 9:00



image002

Kanep oli tuttav taim ka juba vanadele eestlastele, kes selle taime seemneid söögiks ära ei põlanud ning valmistasid kanepipiima, –putru ja –tempi. Tõsi, õli puhul räägime siiski teisest kanepisordist, nimelt tööstuskanepist.

 

 

Seemned ja neist valmistatav õli saavad tänapäeva inimese toidulaual regulaarselt kasutatuna olla suurepärasteks terviseparandajateks. 19. sajandi Ameerikas leiti kanepiõlist rohtu umbes saja haiguse ravimisel. Kvaliteetse kanepiõli valmistamine on sama keeruline protsess kui hea veini valmistamine. Selle tarvis valitakse hoolikalt seemned, pressitakse külmpressimise teel ning pakendatakse tumedasse pudelisse, et õrnad koostisosad säiliksid.

 

Hädavajalik toidulaual

Kanepiõlis on ülirohkelt (kuni 90%) inimese tervisele soodsalt mõjuvaid mono- ja polüküllastamata rasvhappeid. Kanepiõli on üks paremaid allikaid asendamatute rasvhapete ammendamiseks. Need on rasvhapped, mille tootmisega inimorganism iseseisvalt hakkama ei saa, ning tavapärase toiduga saadakse neid hädavajalikke rasvhappeid kahetsusväärselt vähe – iseäranis Põhjamaades, kus omega3 ja omega6 poolest rikas rasvane kala pole söögisedelis kaugeltki igapäevane. Kanepiõli võibki nende rasvhapete allikana võrrelda rasvaste merekaladega nagu sardiin või makrell. Seega on soovitav aju ja keha häireteta toimimiseks nimetatud rasvhappeid lisaks manustada. Toiduga või toidulisandina tarbituna ei jää need rasvhapped aga organismi niisama ladestuma, vaid keha kasutab neid rakkude tugevdamisel ning erinevate vajalike biokeemiliste ühendite tootmisel.

Teada on, et polüküllastumatud rasvhapped omega3 ja omega6 – ja kanepiõlis on neid kordades rohkem kui oliiviõlis, koguni 84 protsenti – toidavad suurepäraselt inimaju, vältides muuhulgas ka stressi, keskendumisraskuste, ülepinge ja kurnatuse teket. Seega on kanepiõlist tõhusalt abi kevadväsimuse ilmingute seljatamisel.

 

Abiks emadele

On tõendeid, et omega rasvhapped hoiavad ohjes laste hüperaktiivsust. Asendamatud rasvhapped peaksid juba ennetavalt olema kohutuslikuks komponendiks lapseootel ja imetavate naiste toidusedelis, sest aitavad positiivselt kaasa loote ja imiku kesknärvisüsteemi ning aju arengule. Kanepiõlis leiduv haruldast omega 6 gammalinoleenhapet soovitavad spetsialistid tarbida juba raseduse planeerimisel, kuna sel on emaka tekstuuri parandav toime.

Naistele on kanepiõlist abi ka muudel eluperioodidel kui emadusega seonduv. Kuna tegu on prostaglandiini nimelist hormooni mõjutava õliga, on sellest abi menstruaaltsükli reguleerimisel, PMS–sündroomi leevendamisel ning “päevadega” kaasnevate valude taltsutamisel.

 

Ennetab südamehaigusi ja aeglustab vananemist
Omega3 rasvhapped omavad otsustavat toimet südame– ja veresoonkonnahaiguste ennetamisel: need alandavad vererõhku, hoiavad ära trombide tekke, muudavad veresoonte seinad elastsemaks ning parandavad vere hüübivust. Omega3 peetakse looduslikuks rasvapõletajaks, need mõjutavad rasva tootvaid rakke oma tegevust lõpetama. Kanepiseemnetes sisalduv valk teeb need ideaalseks proteiiniallikaks ka taimetoitlastele, asendades edukalt loomseid valke.

Olles rikas ka mitmete oluliste vitamiinigruppide poolest (A–, B–grupi vitamiinid, samuti C–,D– ja E–vitamiin) omab kanepiõli imelist mõju nahale, lükates edasi naha vananemisilminguid ning leevendades nahapõletiku või allergilise lööbe korral sügelust ja kuivust. Ka akne– või kõõmaprobleemide korral tasub abi otsida kanepiõlist. Peale selle sisaldab kanepiõli ainukesena toiduõlidest 1,5-6% gammalinoleenhappeid, mis omavad positiivset toimet põletikele, allergiatele ja immuunsüsteemi häiretele.

Kanepiõli sisaldab ohtralt klorofülli – rakkude hingamist soodustavat, immuunsüsteemi tugevdavat ja põletikuvastast toimet omavat antioksüdanti, mis muuhulgas aitab seedetrakti kaudu välja viia kahjulikke jääkaineid.

 

Salatisse või otse ihule

Meeldiva pähklise maitsega kanepiõli asendab hästi võisilma pudrul, kuid klapib kastmena salatite ja pastaga, samuti võib seda segada smuutidesse. Praadimiseks kanepiõli ei sobi – kuumus hävitab selle positiivsed omadused.
Lisaks vanadele eestlastele on kanepiseemneid toiduainena mõistetud kasutada mitmel pool maailmas. Hiinas süüakse röstitud kanepiseemneid, slaavi rahvatraditsioonis hinnatakse kõrgelt kanepivõid, paljudes Aasia riikides tehakse teraviljade ja kanepijahu segust mitmesuguseid küpsetisi või lisatakse õli- ja valgurikast kanepimassi teistele toiduainetele, et suurendada nende toiteväärtust. Küpsetiste ja pastatoodete kõrval on kanepiseemneid kasutatud isegi õllevalmistamisel. Pärast avamist soovitatakse kanepiõli pudelit hoida külmkapis.

Lisaks suu kaudu manustamisele võib seda julgelt kasutada kodukosmeetikas – näiteks meigijääkide eemaldajana, kehaniisutajana ning massaažiõlina. Paar tilka kanepiõli pärast duši all käiku kehale määrituna jätab maha meeldivalt pehmeks. Pole juhus, et kanepiõli lisatakse šampoonidele, seepidele ja teistele kehahooldustoodetele – selle rasvhappeline koostis tagab suurepärase imendumise.

 

 

Allikas: Vikerkaaresild

Toimetas: Meeli Seermaa