The Guardian: Pfizer hoiab Brasiiliat vaktsiinilepingutega pantvangis

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

20. september 2021 kell 15:09



Foto: theguardian.com

Briti peavoolu uudistekanal The Guardian on lamemaalastele järele jõudnud ning vahendab, et lekkinud Brasiiliaga seotud Pfizeri “tarnedokument paljastab klauslid, mis kaitsevad USA ravimiettevõtet 100 miljoni doosi koroonavaktsiini lepingu puhul tõsiste kõrvaltoimete korral kohtusse andmise eest”. Brasiilia valitsus allkirjastas märtsis 1 miljardi dollari suuruse tehingu Pfizer Export BV-ga, mis vaatamata eelnevatele kaebustele “vabastab Pfizeri tsiviilvastutusest määramata ajaks võimalike vaktsiini kõrvaltoimete korral”. Hüvitisnõuete hüvitamine on paljude riikide ja suurte farmaatsiaettevõtete vahelistes lepingutes olnud tavaline alates 1980. aastate lõpust.

 

Leping Brasiilia ja Pfizeri vahel näeb ette ka, et ostja (Brasiilia) kannab vaktsiinidega seotud lepinguliste vaidluste korral USA kohtukulud. Aprillis lekkis leping tervishoiuministeeriumi veebilehele. Kuna konfidentsiaalsusleping Pfizeriga keelab lepingu sisu avaldamist, siis eemaldati see lehelt kiiresti ja jäi väljaspool Brasiiliat suuresti märkamatuks, kuni prantsuse jurist eelmisel kuul sellest Twitteris säutsus.

„Käesolevaga nõustub ostja hüvitama, kaitsma ja hoidma Pfizerit, BioNTechi ja kõiki nende sidusettevõtteid kõikide hagide, nõuete, toimingute, kohustuste, arvelduste, trahvide ja kulude eest,” seisab lepingus.

Kuigi Brasiilia oli varem kurtnud, et neile ei meeldi lepingus ka see osa, et „kui kohaletoimetamine viibib, karistust ei rakendata”, nõustus riik lepingus, et kui Pfizer „kasutab tarnegraafiku täitmiseks äriliselt mõistlikke jõupingutusi”, siis „ei kohaldata mingil juhul hilinenud tarne eest karistust ega järgne vastutuselevõtmist”.

Lekkest selgus ka, et Brasiilia nõustus mitte kasutama Pfizeri nime, ärinime, kaubamärke, kaubanduslikku riietust ega logosid reklaamides või muudes väljaannetes ilma viimase eelneva kirjaliku nõusolekuta.

Vahemärkusena mainime ära, et Telegram kahtlustab, et Tanel Kiik on seotud Eestit orjastavate vaktsiinitootjate lepingutega.

 

 

Milline iroonia! The Guardianis ilmunud Pfizeri Brasiilia pantvangistamise artikli kõrval seisab Bill ja Melinda Gatesi fondi reklaam.

Uuriva ajakirjanduse büroo (The Bureau Investigates) teatas veebruaris, et Pfizer nõudis Brasiilialt ja Argentinalt hüvitise tagamiseks suveräänsete hoiuste paigutamist ning välismaisele pangakontole hoiustatud rahaga garantiifondi loomist. Pfizer ütles, et nad “ei ole sekkunud ühegi riigi diplo

Palun oota...
TEGEMIST ON TASULISE ARTIKLIGA, EDASI LUGEMISEKS PALUN VALI MAKSEMEETOD


Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt