Vene välisministeerium süüdistab Soomet sõnavabaduse rikkumises

Artikli kuulamine on saadaval MINU TELEGRAM tellijatele

26. mai 2013 kell 15:39



 

Venemaa välisministeerium mõistis hukka Tampere raamatukogus toimuma pidanud “Venemaa uued väärtused” (Venäjän uudet arvot) nimelise konverentsi ärakeelamise – olukorda on arutatud ka Venemaa valitsuse ametlikus ajalehes Rossiiskaja Gazeta (Российская газета). Konverentsi keelas Tampere linnavalitsus, sest abilinnapea Olli-Poika Parviaineni sõnul ei saanud linn toetada üritust, mis võib olla võrdõiguslikkuse ja inimõiguste seisukohast küsitav. Tema sõnul seisis foorumi plaanides Stalini aja kuritegude esitamine teistsuguses valguses.

 

24. mail Rossiiskaja Gazetas avaldatud artiklis kommenteerib Venemaa välisministeeriumi esindaja Aleksander Lukaševitš, et selline käitumine Soome poolt ei vasta sõnavabaduse ja demokraatliku arutelu põhimõtetele väljendada erinevaid seisukohti.

Ajalehe andmetel keelustati 21. mail toimuma pidanud konverents viimasel hetkel, kuna Tampere abilinnapea sõnul varjutasid sealseid teemasid homofoobia ja totalitarismi kaitsmine. Seminari korraldajate sõnul pidavat vene ajaloolase Nikolai Starikovi sõnavõtt Tamperes elavatele venelastele suunatud üritusel sisaldama hoopis vene perekonnaväärtuste tutvustamist ja raamatu “Stalin ja Soome” esitlemist.

Rossiiskaja Gazeta andmetel teatasid Soome inimõiguslased politseile, et Tampere linnapea Aina-Kaisa Ikonen on selle otsusega rikkunud Soome põhiseadust, võrdõiguslikkust ja sõnavabadust.

Lisaks olevat Soome inimõigusaktivistid vapustatud sellest, et 25. mail Helsingis kultuurifestivalil esinevad ansambli Pussy Riot liikmed, keda Soome ametnikud nimetavad “inimõigusaktivistideks”. Festivalikava kohaselt esinevad Pussy Rioti tüdrukud üritusel sama kavaga, mille nad kandsid ette Moskvas kurikuulsal etteastel katedraalis. Vanglakaristuse pälvinud etteaste sooritajad võivad aga Soomes esineda kõigile, kaasa arvatud lastele, kirjutab Venemaa väljaanne.

YLE vahendab aga, et kaks laupäeval Helsingis Kaisaniemi pargis esinema pidanud Pussy Rioti liiget jätsid kontserdi ära ja peitusid teadmata kohta Soomes. Tüdrukud kartsid, et nende nimed võivad avalikuks tulla ja Venemaa võimud võivad olukorda kuidagi ära kasutada.

Tampere üritusega seotud teadlane ja publitsist Johan Bäckman on samuti seda meelt, et linnavalitsus tegi vale otsuse. Tema sõnul on see tõestuseks, et linn ei soosi oma arvamuse avaldamist. Lisaks ei saa Bäckman aru, et kui Tampere linnavalitsus soosib gei-liikumisi, siis miks ei või nad anda heakskiitu heteroliikumistele.

Nimelt toetab linnavalitsus juunis toimuvat homoparaadi, veneteemalisel konverentsil aga oleks räägitud homopropaganda ohust ühiskonnale. Lisaks homopropagandale ohustavat traditsioonilist vene perekonda ka läänelik feminism ja lastekaitse. Konverentsi üheks teemaks pidi olema ka Stalin kui Soome rahva sõber ja päästja.

 

Allikad: Verkkomedia, Российская газета, Uusi Suomi, YLE, Helsingin Sanomat, Aamulehti

Foto: mospat.ru

 

Toimetas Mariann Joonas

 



Kommentaarid

Kommentaare lugeda ja kommenteerida saavad vaid Minu Telegrami tellinud kasutajad. Tellimuse esitamiseks kliki siia või logi sisse siit.

Päevapilt